Egy doppingoló brazil miatt Magyarország lehet a legerősebb úszónemzet

2015.01.20. 16:26

Pozitív lett a doppingtesztje Joao Gomes brazil mellúszónak, akitől a december eleji, dohai rövidpályás világbajnokságon vettek mintát, írja az MTI.

 Az analízis eredményét kedden tette közzé a brazil szövetség (CBDA). Következményekről nem szólt a bejelentés, arról azonban igen, hogy a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas tiltott teljesítménynövelők elfedésére is.

A 28 éves Gomes a katari vb-n a brazil férfiváltók tagjaként három aranyérmet is szerzett. Ha doppingvétség miatt eltiltják, és eredményeit törlik, alapvetően megváltozik a dohai világbajnoki éremtáblázat, amelynek élén 7 arannyal, 1 ezüsttel és 2 bronzzal Brazília végzett Magyarország (6, 3, 2) előtt.

"Bár a FINA illetékes testülete még nem tárgyalta az ügyet, a döntés megjósolható - kommentálta a történteket Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, aki egyben a FINA alelnöke is. - Szomorú, hogy ilyen úszóhírekről kell beszámolni, ugyanakkor tagadhatatlan, a MÚSZ vezetőjeként örülök, hogy a magyar csapat kerül az éremtáblázat élére. Ennél tényleg nincs feljebb... Következik a kazanyi világbajnokság."

                       Arany        Ezüst    Bronz   
1. Magyarország               6           3           2    
2. Hollandia                   5           1           6    
3. Franciaország               4           2           2    
4. Brazília                   4           1           2
5. Dél-Afrikai Köztársaság     4           1           0
6. Spanyolország              4           0           0    
7. Egyesült Államok           3           9           6
8. Japán                       3           3           4