Európa legjobbja is csak Hosszú lehetett

2015.02.05. 09:59

Ahogy 2013-ban, 2014-ben is Hosszú Katinkát választották meg az év legjobbjának Európában, azaz a női úszók között övé lett a LEN Award. A magyar úszónő nagy fölénnyel végzett az élen az elmúlt évi Eb-n hat, a rövid pályás vb-n nyolc érmével.

Az európai szövetség (LEN) csütörtökön tette közé a LEN Award-szavazás végeredményét, amely valamennyi tagország szövetségének, illetve a különféle LEN-bizottságok tagjainak voksai alapján alakult ki. 

Ez a díj tette teljessé a Katinka tavalyi eredményeit honoráló elismerések kollekcióját. A FINA-nál is elsőként végzett a hasonló szavazáson decemberben, ő lett a dohai rövid pályás vb női legjobbja, Magyarországon az Év sportolója, továbbá a Figyelő magazinnál az Év embere.

A berlini Európa-bajnokságon hat érmet szerzett (3 arany, 1 ezüst, 2 bronz), a rövid pályás Világkupa-sorozatban az összes létező csúcsot megdöntve egymás után harmadszor nyerte meg az összetettet. (68 érem, közte 51 arany)

Végül a dohai rövid pályás világbajnokságon történelmet írva, nyolc egyéni számot követően állhatott dobogóra, négyszer győztesként. Kilencszer döntött világrekordot, ötször a Vk-sorozatban, négyszer Dohában.

A férfiaknál Gyurta Dániel is kapott szavazatot, hatodik lett – itt folytatódott a franciák negyedik éve íródó sikersorozata: Alain Bernard, majd Yannick Agnel két elsőségét követően ezúttal Florent Manaudou került az élre meggyőző fölénnyel.

Végeredmény

Nők

1. Hosszú Katinka (HUN) 57,7%

2. Mireia Belmonte (ESP) 25,0%

3. Sarah Sjostrom (SWE) 12,5%

4. Jazmin Carlin (GBR) és Femke Heemskerk (NED) és Jeanette Ottesen (DEN) 1,6%

Férfiak

1. Florent Manaudou (FRA) 69,8%

2. Gregorio Paltrinieri (ITA) 9,5%

3. Marco Koch (GER) 6,3%

4. Radoslaw Kawecki (POL) 4,8% és Adam Peaty (GBR)   4,8%

5. Velimir Sztjepanovics (SRB) 3,2%

6. Daniel Gyurta (HUN) 1,6%

A többi szakág győztesei: 

Nyíltvízi úszás – férfiak: Thomas Lurz (GER); nők: Sharon van Rouwendaal (NED)

Műugrás – férfiak: Patrick Hausding (GER); nők: Tania Cagnotto (ITA)

Szinkronúszás: Ona Carbonell (ESP)

Vízilabda – férfiak: Filip Filipovics (SRB); nők: Maria Garcia (ESP)

Magyar sportolók a vízilabdázók között kaptak még szavazatot: a férfiak között Varga Dániel a 3., öccse, a tavaly győztes Dénes a 4. helyen zárt, míg a nők között Keszthelyi Rita lett a harmadik.