Hosszú Katinka úszott egyet, aztán kritizált

2015.06.28. 19:05

Hosszú Katina a világbajnoki felkészülése miatt csak egyetlen számban, százméteres hátúszásban indult a győri országos bajnokságon. Az úszó Facebook-posztjában meg is indokolja, hogy miért vállalt csak egy számot, de arra is kitér, hogy a világbajnokság programját másoló, nyolcnapos ob nehézséget is jelent.

„Tudom, hogy mi, úszók vagyunk tulajdonképpen a versenyek főszereplői, pont ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy a mi véleményünket is kikérjék az edzőkkel és a klubokkal együtt, hogy a lehető legjobb teljesítményeket tudjuk elérni. Az idei országos bajnokság egy nagyszerű új uszodában lett rendezve, viszont sajnos a bemelegítő medence nem készült el időben és nem mellékes, hogy a verseny nyolcnapos, ami nagyon nehéz financiálisan a kluboknak és a családoknak. Össze kell fognunk, a Magyar Úszó Szövetségnek, az edzőknek és természetesen az úszóknak, hogy a Magyar Úszás továbbra is országunk egyik legsikeresebb sportja legyen" – írta Hosszú.

Jakabosé lett a kétszáz vegyes

Két külföldi sikerrel indult az országos bajnokság – pontosabban: magyar nyílt bajnokság – második napja. Férfi 100 méteres mellúszásban Horváth Dávid nagyjából 99 méteren át vezetett, ám az utolsó centimétereken megelőzte őt az olasz Edoardo Giorgetti, írta a Magyar Úszó Szövetség.

A női 100m pillangó fináléja elképesztő hajrában dőlt el: a walesi Swansea úszója, Alys Thomas szintén centikkel a magyar „elit” előtt ért célba (59.13). A magyar bajnoki cím Verrasztó Evelyné lett (59.26), épphogy, hiszen mögötte Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána két századdal lemaradva, holtversenyben végzett (59.28).

Cseh László negyedórával a 100 hát középfutama után – amelyben kiharcolta a finálét – 50 pillangón 14 századdal megelőzte Takács Krisztiánt. Húsz perccel később 200 gyorson is odaállt, s bár a futamában csak hatodik lett, ez a nyolcas annyival gyorsabb volt az elsőnél, hogy itt is kiharcolta a finálét.

A napot egy hazai siker zárta: a győri klub történetének első magyar felnőttbajnoki címét Jakabos Zsuzsanna szállította, miután 200 vegyesen magabiztosan lett aranyérmes.

A második nap magyar bajnokai:

Férfiak

100m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 1:02.16

50m pillangó: Cseh László (Eger) 23.81

Nők

100m pillangó: Verrasztó Evelyn (Jövő SC-FCSM) 59.26

200m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:12.44