Az úszókapitánynál betelt a pohár

2015.09.29. 10:59

„Tarthatatlan, ami az uszodáknál történik” – állapította Kiss László szövetségi kapitány.

A szakember arról számolt be, hogy egy héttel a kazanyi világbajnokság után, vagyis augusztus 17-én a sportág teljes vezérkara találkozott a Nemzeti Sportközpontok (NSK) irányítóival, akik mindent megígértek, hogy az úszók felkészülése a világversenyekre zökkenőmentes lehessen.

"Jelezték, hogy a Komjádi uszoda fedett medencéjét be kell zárni, de várhatóan november elsején már újra tarthatunk ott edzéseket. Biztosítékot kaptunk arra, hogy az Istvánmezei úton addig is a válogatott rendelkezésére bocsátják a huszonötös fedett medencét bizonyos időszakokban. Többszöri egyeztetés után, mintegy másfél hónapos késéssel váratlanul ért bennünket a hír, hogy a hat pályából csupán kettőt adnak a magyar úszócsapatnak. December másodikától az izraeli Herzliyában rövidpályás Európa-bajnokság lesz – az ehhez elengedhetetlen felkészülésre két pálya az NSK szerint elegendő, szerintem nyilvánvalóan nem” – közölte a szövetségi kapitány.

Így nem lehet tisztességgel helytállni. Világklasszis úszóink vannak, rendszeresen az éremtábla élmezőnyében végzünk, ha sürgősen nem rendeződik a helyzet, annak beláthatatlan következményei lesznek.”

Frissítés: Az ügyben megkerestük a Nemzeti Sportközpontokat, akik válaszoltak a kapitány kritikájára. Az NSK azt írta, hogy az úszószövetség tudomásul vette a Komjádi ideiglenes bezárását. „Az Istvánmezei úti létesítmény használatához egyetlen kérést fogalmaztunk meg, hogy a szövetség adja meg - a 2015. decemberi izraeli rövidpályás Eb-re történő felkészüléshez - mely időponttól, milyen időbeosztásban szükséges a létesítményt afelnőtt úszó válogatottkizárólagos használatába adni, és a létesítményt jelenleg használó utánpótlás-nevelő egyesületekkel fennálló megállapodásainkat átalakítani. A Magyar Úszó Szövetségtől – annak ellenére, hogy kérésünket 2015. szeptember 17-én kelt hivatalos levelünkben ismét jeleztük – csak a múlt hét végén érkezett először hivatalos igénybejelentés az uszodahasználatra."