Hosszú Katinka a világ legjobb úszója lett

000 DV2095211
2016.01.31. 21:00

2014 után 2015-ben is Hosszú Katinka lett az év úszója a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA). A díjat Budapesten adták volna át, de az úszónő nem jelent meg a gálán, mert Luxemburgban versenyzett ma is, ahogy a férfiaknál második Cseh László is.

A FINA tavaly adott át először díjakat a szakágak legjobbjainak, az úszók mellett a műugrók, az óriástoronyugrók, a szinkronúszók és a vízilabdások közül is értékelik a legjobbakat.

Ahogy a magyar szövetség közleményéből kiderült, idén új rendszer alapján választották ki a legjobbakat. Első feltétel, hogy csak Kazanyban világbajnokságot nyerő sportoló lehet a legjobb. Emellett pontokat lehet szerezni minden FINA-eseményen, és egy-egy világrekord is érhet pontokat. Számít a világranglistás helyezés is. Ez utóbbinak köszönhetően nyert Hosszú Katinka is. A magyar úszónő Kazanyban két arany- (400 és 200 vegyes) és egy bronzérmet nyert (200 hát), a 200 vegyesen ráadásul világcsúcsot úszott. Ez azonban kevés lett volna Katie Ledeckyvel szemben. Az amerikai úszónő négy egyéni (200, 400, 800 és 1500 gyors) és egy váltó (4x200 gyors) világbajnoki címet szerzett, miközben háromszor döntött világcsúcsot.

Ledecky azonban kihagyta a világkupa-sorozatot, ahol Hosszú Katinka rengeteg győzelmet szerzett, majd a rövidpályás szezonban is nagyon jól teljesített. Két világrekordot úszott, és hat számban is vezette a világranglistát. Hosszú 1110, Ledecky 980 pontot szerzett.

A férfiaknál az ausztrál Mitch Larkin lett a legjobb, a hátúszó százon és kétszázon is nyert Kazanyban, a világkupákon is indult, majd úszott egy rövidpályás világcsúcsot is. 720 pontot kapott, míg Cseh László a 200 pillangó világbajnoka és a 100 ezüstérmese 575 ponttal lett második. A harmadik a dél-afrikai Chad Le Clos, aki százon verte Cseht, kétszázon viszont kikapott tőle, most öt ponttal kevesebbel zárt.

Hosszú és Cseh idén már gyűjtöttek be díjakat, itthon ők lettek az év sportolói, és az Európai Úszószövetség (LEN) is őket választotta meg legjobbjainak.

A gálán Gyárfás Tamást is díjazták, a 2017. évi FINA-világbajnokság szervező-bizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Dr. Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől.

A FINA legjobbjai:

Úszás

Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)

Nők: Hosszú Katinka (magyar)

Műugrás

Férfiak: He Chao (kínai)

Nők: Shi Tingmao (kínai)

Óriás toronyugrás

Férfiak: Gary Hunt (brit)

Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás

Férfiak: Bill May (amerikai) és Alexandr Maltsev (orosz) - megosztva

Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

Nyíltvízi úszás

Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)

Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok)

Férfiak: Szerbia

Nők: Egyesült Államok

Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

Férfiak: Adam Peaty (brit) - 50m mell, világrekord (Kazany)

Nők: Katie Ledecky (amerikai) - 800m gyors, világrekord (Kazany)

FINA Újságírói Díj

Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)