Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hat kínai úszó doppingolt

2016.03.24. 14:27

Hat kínai úszó akadt fenn a doppingvizsgálatokon tavaly augusztus vége óta és a Kínai Doppingellenes Ügynökség szerint - szemben a The Times brit lap beszámolójával - minden esetet jelentettek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA).

A kínai ügynökség igazgató-helyettese, Csao Csien elmondta: augusztus végén és szeptember elején három úszó szervezetében mutattak ki klenbuterolt, büntetésüket pedig hamarosan nyilvánosságra hozzák. Idén januárban újabb három úszó mintájában találtak tiltott szert. Az ő esetükben folyik a vizsgálat és a WADA-szabályzata alapján járnak el. Neveket egyelőre nem közölt.

"A kezdetek óta egyetlen pozitív doppingesetet sem tusoltunk el" - jegyezte meg Csao hozzátéve: a The Times meglehetősen homályosan fogalmazott, de nem igaz, hogy szerették volna eltitkolni az eseteket.

A brit lap egy névtelenséget kérő informátor jelentése alapján azt írta, a következő hónapban esedékes nemzeti bajnokság előtt a kínai illetékesek el akarták kerülni a botrányt, ezért nem akarták jelenteni a doppingeseteket a WADA felé.

A The Times szerdán azt is állította, hogy az orosz úszók éveken keresztül szisztematikusan doppingoltak.