Kiss László le sem töltötte a nemi erőszakért kapott 3 évet?

HUS 940
2016.04.06. 08:46 Módosítva: 2016.04.06. 11:31

A csoportos nemi erőszak miatt a hatvanas években elítélt Kiss Lászlót egy világhírű olimpikon úszó hozta ki a börtönből, írja a Fullánk.com szerdai cikkében. 

A magyar úszókapitányról kedden írta meg a lap, hogy a hatvanas években három év börtönre ítélték, mert két másik úszótársával megerőszakolt egy nőt.

Bekerült a Wikipedia-szócikkbe

Kiss László nemierőszak-ügye régóta ismert Gyárfás Tamás szövetségi elnök szerint. Ő is, és „sokan mások is tudtak róla”, mondta . Gyárfás a TV2 reggeli műsorában beszélt erről szerdán reggel. Hogy mennyire közismert, arra azt mondta, „hát biztos, hogy a portást nem kérdeztem meg, de ismereteim szerint, vagy a Wikipediára bárki rámegy, benne van, amit nem tegnap írtak, hanem sok évvel ezelőtt. Tehát ez ismert volt. Az uszodában biztosan köztudott.”

Kedden ellenőriztük a Wikipediát, akkor még nem szerepelt ez a tény Kiss szócikkében, a laptörténet szerint kedden este került bele. 

Az üggyel kapcsolatban felhívtak egy korabeli olimpikon úszót, aki megerősítette a történteket, és azt mondta, hogy ők hozták ki a börtönből Kisst, vagyis le sem töltötte a hároméves börtönbüntetését. Az Atv.hu cikke szerint amnesztiával szabadulhatott. 

Kisst ugyanis 1962 februárjában ítélték el, de 1963-ban már az országos úszóbajnokságon harmadik lett 200 méter pillangón.

A Nemzeti Sport szerdai száma szerint Kiss húsz és fél hónap után szabadult. „Mert ez több mint fél évszázaddal ezelőtti történet, és hogy mennyire volt az ítélet megalapozott az ügyben, arról nem akarok és nem is tudok mit mondani. Beismerés nem volt az ügyben, ez tény. Ahogyan az is, hogy a bűnhődésem után semmilyen hatóság nem tiltott el az úszástól, attól, hogy edzőként dolgozzak tovább" – mondta a lapnak az úszók kapitánya.

A 75 éves Kiss Egerszegi Krisztinával öt olimpiai bajnokságot nyert 1988 és 1996 között. A mellúszó Kovács Ágnest 2000-ben segítette olimpiai aranyhoz. Januárban lemondott Hosszú Katinka ügye miatt, ezt a MÚSZ nem fogadta el.