Hosszú Katinka első úszásával sokkolta Európát

2016.05.16. 12:29

Londonban a délelőtti előfutamokkal elkezdődött az úszó Európa-bajnokság. Este már magyar érmek is lehetnek. Hosszú Katinka négyszáz vegyesen nagyon elverte a teljes mezőnyt.

Az Eb a férfi 400 méter gyors előfutamaival indult, három magyar is megpróbált a döntőbe kerülni. Rasovszky Kristóf a második előfutamban a harmadik helyet szerezte meg, nevezési idejét megjavította (3:54.28), de ez kevés volt a továbbjutáshoz.

Az utolsó futamban Bernek Péter és Kis Gergő indult. Bernek nagyon jól beosztotta az erejét, az utolsó 20 méterig vezetett, de végül a szerb Velimir Sztyepanovics lehajrázta. Így is a második legjobb idővel került a döntőbe. Bernek elmondta, nem is volt célja izmozni, nem adott bele mindent. Kis 10. lett a futamában, összesítésben a 35. időt úszta.

Férfi száz háton négy magyar is indult, de csak a 9. legjobb időt úszó Balog Gábor jutott be a középdöntőbe. Telegdy Ádám Földházi Ádámmal holtversenyben a 18. lett, Zámbó Balázs 34.-ként végzett.

Női négyszáz vegyesen a második előfutamban Jakabos Zsuzsanna rajtolt, az első ötven után vezetett, de a mellúszás végére visszaesett a harmadik helyre. Az utolsó száza megint jól sikerült, második lett a futamban a brit Hanah Miley mögött. 4:39.10-es ideje összesítésben a negyedik legjobb lett.

A harmadik futamban Hosszú Katinka már a start után vezetett, csak az volt a kérdés, mennyivel veri el a többieket. Pillangón úgy ahogy tartották még vele az iramot, de háton két másodperc fölé növelte a különbséget. Nagy formában, Európa-bajnoki rekordot úszott (4:30.97). Futamát hat és fél másodperces előnnyel nyerte, már szinte most oda lehetne adni neki az aranyérmet. (A döntőt hétfőn 19:35-kor rendezik.)

Hosszú kétszáz háton is megnyerte a futamát, 2:08.44-gyel a legjobb idővel ment tovább a középdöntőbe. Burián Kata a nyolcadik (2:11.92) idővel ott lesz a következő körben. György Réka a kilencedik (2:12.24) időt úszta, de a szabályok, miszerint egy nemzetből csak két versenyző mehet tovább, érjen el bármilyen jó időt is a harmadik, nem lehet ott a középdöntőben.

Ötven pillangóban is négy magyar nevezett, de csak Cseh Lászlónak sikerült a legjobb 16 közé kerülnie, a futamát ugyan megnyerte, de összesítésben csak az ötödik legjobb idő az övé.