Hosszú nagyon simán lett aranyérmes a rövidpályás úszó-vb-n

2016.12.07. 01:36

A kanadai Windsorban rendezett rövidpályás világbajnokság első napján Hosszú Katinka esélyesként állt rajthoz a 400 vegyes döntőjében, már az előfutamban is övé volt a legjobb idő. 

Hosszú a négyes pályán úszva jól kezdte a pillangót, folyamatosan szakította le a többieket, és az első száz méter után közel két másodperc volt az előnye. Háton csak tovább növelte az előnyét, már több mint egy testhossznyival vezetett, kétszáz méterre fordulva 3,86 másodperces előnyben volt. Jött a mellúszó résztáv, de addigra már nem igazán volt ellenfele, a többiek nagyon lemaradtak, megközelíteni sem tudták. 

A végén már csak az volt kérdés, hogy milyen időt úszik, végül 4:21.67-tel ért célba. A világcsúcs ugyan nem volt elérhető közelségben, de nagyon simán nyerte meg a döntőt, és lett világbajnok az amerikai Ella Eastin és Madisyn Cox előtt. 

A magyar úszónőnek a 200 gyors volt az első döntője fél órával korábban, ott szintén éremesélyesként indult, ennek a számnak is az előfutamában ő úszta a legjobb időt. 

Hosszú rögtön bekezdett, már az első 100 után vezetett, és világcsúcs részidőn belül úszott, csak az olasz Federica Pellegrini tudta tartani vele a tempót, de neki is hét tized lemaradása volt. Az utolsó ötven méterre fordulva már kicsit csökkent Hosszú előnye, aztán Pellegrini óriási hajrát kezdett: az utolsó huszonöt méteren sikerült megelőznie Hosszút, és végül ő nyerte meg a döntőt. Hosszú Katinkáé lett az ezüstérem, a kanadai Taylor Ruck lett a harmadik. 

Bernek Péter is érdekelt volt az egyik szerda hajnali döntőben, ő 400 gyorson jutott be a negyedik legjobb idővel. Jól kezdett, és féltávnál ott volt az élmezőnyben, harmadikként fordult. Az utolsó száz méteren is tartotta ezt a pozíciót, igaz, kezdett leszakadni az élen haladóktól, és inkább már a bronzért volt harcban a lengyel Wojdakkal. Az utolsó fordulónál még mindig harmadik volt, és végül meg is lett a dobogós hely, ő szerezte a magyar küldöttség első érmét. 

A férfiaknál 200 pillangóban nem volt magyar résztvevője a döntőnek: Kenderesi Tamás összesítésben a kilencedik, Verrasztó Dávid a tizedik időt úszta. 

Eredmények:

Női 200 m gyors

  • 1. Pellegrini, Federica 1:51.73
  • 2. Hosszú Katinka 1:52.28
  • 3. Ruck, Taylor 1:52.50

Férfi 400 m gyors

  • 1. Pak Te Hvan 3:34.59
  • 2. Krasznih, Alekszandr 3:35.30
  • 3. Bernek Péter 3:37.65

Női 400 m vegyes

  • 1. Hosszú Katinka 4:21.67
  • 2. Eastin, Ella 4:27.74
  • 3. Cox, Madisyn 4:27.78