Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hosszú nagyon simán lett aranyérmes a rövidpályás úszó-vb-n

2016.12.07. 01:36

A kanadai Windsorban rendezett rövidpályás világbajnokság első napján Hosszú Katinka esélyesként állt rajthoz a 400 vegyes döntőjében, már az előfutamban is övé volt a legjobb idő. 

Hosszú a négyes pályán úszva jól kezdte a pillangót, folyamatosan szakította le a többieket, és az első száz méter után közel két másodperc volt az előnye. Háton csak tovább növelte az előnyét, már több mint egy testhossznyival vezetett, kétszáz méterre fordulva 3,86 másodperces előnyben volt. Jött a mellúszó résztáv, de addigra már nem igazán volt ellenfele, a többiek nagyon lemaradtak, megközelíteni sem tudták. 

A végén már csak az volt kérdés, hogy milyen időt úszik, végül 4:21.67-tel ért célba. A világcsúcs ugyan nem volt elérhető közelségben, de nagyon simán nyerte meg a döntőt, és lett világbajnok az amerikai Ella Eastin és Madisyn Cox előtt. 

A magyar úszónőnek a 200 gyors volt az első döntője fél órával korábban, ott szintén éremesélyesként indult, ennek a számnak is az előfutamában ő úszta a legjobb időt. 

Hosszú rögtön bekezdett, már az első 100 után vezetett, és világcsúcs részidőn belül úszott, csak az olasz Federica Pellegrini tudta tartani vele a tempót, de neki is hét tized lemaradása volt. Az utolsó ötven méterre fordulva már kicsit csökkent Hosszú előnye, aztán Pellegrini óriási hajrát kezdett: az utolsó huszonöt méteren sikerült megelőznie Hosszút, és végül ő nyerte meg a döntőt. Hosszú Katinkáé lett az ezüstérem, a kanadai Taylor Ruck lett a harmadik. 

Bernek Péter is érdekelt volt az egyik szerda hajnali döntőben, ő 400 gyorson jutott be a negyedik legjobb idővel. Jól kezdett, és féltávnál ott volt az élmezőnyben, harmadikként fordult. Az utolsó száz méteren is tartotta ezt a pozíciót, igaz, kezdett leszakadni az élen haladóktól, és inkább már a bronzért volt harcban a lengyel Wojdakkal. Az utolsó fordulónál még mindig harmadik volt, és végül meg is lett a dobogós hely, ő szerezte a magyar küldöttség első érmét. 

A férfiaknál 200 pillangóban nem volt magyar résztvevője a döntőnek: Kenderesi Tamás összesítésben a kilencedik, Verrasztó Dávid a tizedik időt úszta. 

Eredmények:

Női 200 m gyors

  • 1. Pellegrini, Federica 1:51.73
  • 2. Hosszú Katinka 1:52.28
  • 3. Ruck, Taylor 1:52.50

Férfi 400 m gyors

  • 1. Pak Te Hvan 3:34.59
  • 2. Krasznih, Alekszandr 3:35.30
  • 3. Bernek Péter 3:37.65

Női 400 m vegyes

  • 1. Hosszú Katinka 4:21.67
  • 2. Eastin, Ella 4:27.74
  • 3. Cox, Madisyn 4:27.78

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?