2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Soha nem voltak ennyire jók a magyar úszók

2018.07.08. 20:14
12 aranyérmet szereztek a magyar úszók Helsinkiben, ennyi még sohasem jött össze a junior úszó Európa-bajnokságok 1967 óta íródó történetében.

Milák Kristófot az elmúlt huszonnégy órában változatos módon próbálták lebeszélni arról, hogy a biztosnak tetsző 100 pillangó aranyát – ezen a távon lett ezüstérmes tavaly a felnőtt világbajnokságon a Duna Arénában – ne tegye kockára azáltal, hogy bevállalja a 200 gyorsot is, mivel a két számot gyakorlatilag egymás után rendezték, csak a női 200 vegyes volt közötte. Az érdi kiválóság azonban tántoríthatatlanul hitt abban, hogy mindkettőt képes megnyerni – és neki lett igaza.

17.37-kor felállt a 200 gyors rajtjára, száznál még negyedik volt, aztán megindította a hajrát, az utolsó ötvenen pedig állva hagyott mindenkit: miközben a riválisoknak 28 másodpercen kívüli részidőkre maradt ereje, addig Kristóf 26.99 alatt süvített végig az utolsó hosszon, és nyert végül 76 századdal. A last call room-ban fújt egyet, majd 17.50-kor kivonult a 100 pillangóra, és ott is leiskolázta a mezőnyt (17.39-kor ért be gyorson, itt pedig 17.51-kor, azaz 12 perc alatt gyűjtötte be a két győzelmet).

Az oroszok villámembere, az ötvenen is győztes Andrej Minakov diszkrét távolságban haladt mögötte, de esélye sem volt Kristóf ellen, aki hat tizedet vert rá (egyébként századra pontosan annyit jött, mint egy napja a mixed vegyesváltóban, 51.78-at – a többiek nem tudtak 52.4-nél jobbat).

A két arany között érkezett egy bronz: Késely Ajna féltávnál másodikként fordult, ám a mell ezúttal kissé rosszabbul sikerült, visszaesett a hatodik helyre, aztán a hetedikként forduló Nagy Rékával az utolsó ötvenen a két legjobb részidővel visszaküzdötték magukat az élbolyba. Igaz, a bronzhoz az is kellett, hogy az izraeli Gorbenkót kizárják a második helyről – Ajna így egyébként az ezüsthöz is közel volt, de arról 12 századdal lemaradt (Réka negyedik lett).

Hanem a lehető legfényesebben sikerült megvigasztalnia önmagát: őrült csatában hozta be elsőnek a 4x200-as gyorsváltót. Ezt a számot zsinórban harmadszor nyerte meg a magyar négyes, de még sohasem volt ennyire izgalmas, mint az új felállásban: Fábián Fanni és Barócsai Petra masszív előnyt harcolt ki, hogy aztán a pillangón győztes Berecz Blanka egy szinten tartsa a csapatot a németekkel. A záró 200 visszavágó volt a javából: az egyéniben Késely Ajnát épphogy megelőző Isabel Marie Gose még 750-nél is előbb fordult, ám ellentétben a szombati fináléval Ajna az utolsó utáni tartalékait mozgósítva végül 14 századdal előbb érte el a falat, ezzel megszerezve csapatunk 12. aranyérmét.

A Kőbánya SC ifjú klasszisa csodálatos kollekcióval zárt: Helsinkiben nyolc érmet szerzett (5-1-2), az elmúlt három év mérlege pedig 15-2-2, bár hivatalos egyéni örökranglistát nem tartanak nyilván, gyanítható, hogy ezzel az első hely környékén van a korosztályos kontinensviadal históriájában.

A nap negyedik magyar egyéni döntőse, Ilyés Laura Vanda nagy versenyben csípte meg a 100 hát negyedik helyét, a dobogóra nem volt esélye, viszont a következő hármas boly 0.03 másodpercen belül érte el a falat, és ő volt közülük a leggyorsabb.

A zárószámban hősiesen küzdöttek a magyar srácok a 4x100-as vegyesváltóban, Milák Kristóf egy újabb elképesztő részidőt (51.81) „küldött” a közösbe a harmadik hosszon, amivel még dobogóközelben járt a csapat, ám végül hatodik lett a kvartett.

A csapat tehát 12-2-5-ös mutatóval zárt, melyben természetesen a Milák-Késely kettős vitte a prímet, hiszen mindketten négy-négy egyéni elsőséget szereztek – ezen a téren ők lettek az egész Eb legjobbjai. (Össz-éremszámot tekintve az oroszok felnőttek között is remeklő hátúszó zsenije, Kliment Kolesznyikov vitte el a pálmát, ő nyolc érmet szerzett – 6-2-0 –, miután a váltókban is elég jól termelt). Az aranyak tekintetében ez volt minden idők legjobb magyar szereplése (Netanyában 11-8-2 volt a mérleg), a pontversenyben pedig szinte hajszálra ugyanazt nyújtottuk, mint egy éve, akkor 910, most 908 pontot szereztek a mieink.