Judit
2 °C
7 °C

Érem nélkül zárták a glasgow-i Eb első napját a magyar úszók

2018.08.03. 18:25

A glasgow-i 34. úszó Európa-bajnokság első napján rögtön négy döntőt rendeznek: női 400 méter vegyesen, férfi 400 méter gyorson, illetve női és férfi 4x100 méter gyorsváltóban. A magyarok közül Jakabos Zsuzsanna kezdett a női 400 vegyesen, később Szilágyi Liliánának lehetett szurkolni a női 100 méteres pillangóúszás elődöntőjén, a napot pedig a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd 4x100-as gyorsváltó fináléja zárta. 

Jakabos Zsusanna lazán kezdett pillangón, első forduló után az ötödik helyen úszott. A második 50 méter már jobban sikerült neki, fel is jött a második helyre, és még háton is jól úszott, harmadikként kezdte a mellrészt. Itt várható volt a visszaesés tőle, de végül olyan szinten elmaradt a többiektől, hogy az utolsó száz méter gyorsra már két testhosszal lemaradva csak a nyolcadik helyen úszott.

Egy jó hajrával Jakabos végül az ötödik helyen végzett, 4:38.48-as ideje közel egy másodperccel volt jobb a délelőtti teljesítményénél. 

Nagyon örülök az időeredménynek. Két évvel ezelőtt hasonló idővel lettem érmes, most ez erre volt elég, nem volt benne több. Annyit éreztem, hogy a hát valahogy nem jött össze, sokkal könnyebb érzés szokott lenni. Egész évben kevés hátat úsztam.

A versenyt a francia Fantine Lesaffre nyerte meg 4:34.17-es idővel (Hosszú Katinka 4:26.36-os világcsúcsa egy pillanatig nem volt veszélyben), az olasz Ilaria Cusinato lett a második (4:35.05), a brit Hannah Miley pedig a harmadik (4:35.34).

Szilágyi Liliána jól kezdett a 100 m pillangó első elődöntőjén, a végére azonban elfáradt és az 58.53-as idejével csak az ötödik helyen ért célba. Ennél a második elődöntőn hat úszó is jobb időt ért el, így Szilágyi végül csak a 11. helyen végzett,  nem jutott be a döntőbe. 

Sokáig szoros volt a férfi gyorsváltó

A férfi 4x100 méteresen gyorsváltó döntőjében Németh Nándor kezdett, az első forduló után 4. helyen úszott, de végül behozta a lemaradását, a magyar csapat egyszerre váltott a németekkel. Kozma Dominik is remek volt, de pár századdal végül az orosz és a német csapat is megelőzte.

Kozmát Holoda Péter váltotta, akinek sikerült megtartania a harmadik pozíciót. Bohus Richárd így jó helyzetben kezdhette meg az utolsó 100 métert, de végül esélye sem volt a végig domináló oroszok és nagyot hajrázó olaszok ellen, az utolsó métereken pedig Lengyelországnak is sikerült előznie:

  1. Oroszország – 3:12.23
  2. Olaszország – 3:12.90
  3. Lengyelország – 3:14.20
  4. Magyarország – 3:14.51

A magyar úszók érem nélkül zárták az Eb első napját, illetve Szilágyi Liliánának még a döntőbe jutás sem sikerült.

Ukrán és francia érem

A férfi 400 gyors döntőjét az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte nagyon simán 3:45.18-cal, 1,89 másodperccel előzte meg a norvég Henrik Christansent, a harmadik helyet pedig a német Henning Muehlletner szerezte meg.  A női 4x100 méter gyorsváltóban a francia csapat győzött 3:34.65-ös idővel, Hollandia ezüstérmes, Dánia bronzérmes lett. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?