Rasovszky Kristóf nyílt vízen Európa-bajnok

2018.08.08. 13:12

18 fokos vízben, erősen felhős égbolt alatt rendezték a férfi nyílt vízi úszók első versenyét a glasgow-i Európa-bajnokságon. Pontosabban Loch Lomondban.

A junior világbajnok Rasovszky Kristóf az öt kilométeres távon a leggyorsabb volt, és 3 másodperccel verte francia riválisát, Axel Reymond-t. A másik francia, Logan Fontaine 5,5 másodperc hátránnyal csapott be a célba.

Rasovszky Kristóf
Rasovszky Kristóf
Fotó: Naomi Baker / Getty Images Hungary

A 21 éves veszprémi születésű versenyző 52:38,9 alatt ért célba.

Rasovszky vezetett az első és második időmérő pontnál (1,25 és 2,5 kilométernél), 3,75 kilométernél viszont Reymond állt az élre, abban a körben a magyar taktikusan beállt riválisa lábvizére, eközben erőt gyűjtött.

Az utolsó kör elején visszavette tőle az első helyet, és még jobban rákapcsolt a célegyenesben, és senkinek sem volt esélye az utolsó száz méteren, hogy nyomába eredjen, vagy esetleg megközelítse.

Ebben a szakágban nem ritka, hogy az úszók fej fej mellett haladnak egymás mellett, és úgy érik el a célvonalat és céltáblát, most azonban jól látható, testhossznyi különbség alakult ki.

„Arra törekedtem, hogy az utolsó körben az élen legyek, az csak magától jött, hogy korábban is elöl voltam.

Tudtam, hogy ebben a mezőnyben mindenki elég nagy utazósebességre képes, ezért próbáltam nem kiúszni magamat az elején, hogy minél több erőm maradjon az utolsó fél körre, mert igazándiból a vége a lényeg, ami elég gyors"

– nyilatkozta az eredményhirdetés után Rasovszky.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) osztotta meg az alábbi videót, az újdonsült kontinensbajnok azon a golfkocsin ül, amelyik az eredményhirdetésre viszi.

Rasovszky tudta, hogy francia riválisai jól bírják a hajrát, ettől egy kicsit tartott is, ezúttal azonban ő bizonyult gyorsabbnak.

„Úgy jöttem ki Skóciába, hogy szeretnék érmet szerezni. Örülök, hogy ez máris sikerült. Jó formában érzem magam, és bizakodva várom a folytatást" – fogalmazott a Balaton Úszó Klub sportolója.

Edzője, Szokolai László elmondta, a taktika ezúttal nem az volt, ami a tíz kilométeres, olimpiai távon lesz, mert ha öt kilométeren rossz pozícióba kerül valaki, annak már nincs ideje javítani, ahhoz túlságosan jó úszó a mezőny legjobb 12 tagja.

Viszonylag erősen kell kezdeni, az élmezőnyben kell úszni, és utána jönnek a taktikai elemek. A forduló mindig egy lehetőség, hogy előrébb kerülj, vagy hátrébb csússz, attól függően, hogyan helyezkedtél, vagy hogyan szorítottak ki.

Kristóf nem félős, és bírja a hideg vizet, a fájdalmat"

– magyarázta Szokolai, miért nem hátráltatták tanítványát a körülmények.

A másik magyar induló, Székelyi Dániel tizedik lett.