Hogy lehetne magyar versenyző Milák és Cseh legyőzője?

2019.04.01. 09:20

A magyar országos úszó bajnokságon berobbant a legjobbak közé a 23 éves Szabó Szebasztián, aki azért költözött tavaly Győrbe, hogy a magyar módszerekkel fejlődjön. A sprint távokra alkalmas, zentai születésű úszó a Petrov Iván vezette Győri Úszó SE-ben látta biztosítottnak jövőjét.

A 2017. decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon 50 pillangón bronzérmes volt, a 2018-as éve viszont nem sikerült jól. A zentai körülmények nem is a legjobbak.

A múlt heti ob-n viszont remekül versenyzett, hiszen 50 pillangón egy századdal bekerült a 23 másodperces álomhatár alá,

100 pillangón 51,34-es ideje tekintélyt parancsoló, a világ idei legjobbja.

Mindkét táv aranyérme az övé lett, önmagát is meglepte kiváló teljesítménye.

Százon Milák Kristóf és Cseh László volt a vert mezőnyben mögötte. Milák a legutóbbi vb-n ezüstérmes volt, míg Cseh a legutóbbi olimpián emlékezetes hármas holtversenyben állt a dobogó második fokán.

A világbajnoki csapatban azonban Szabó egyelőre nem kapott helyet, mert Milák és Cseh úszhat 100 pillangón.

Szabó magyar állampolgár, kitűnően beszéli a nyelvet, és már több mint egy éve - igazoltan - Magyarországon él. Utóbbi a honosítás egyik alapfeltétele. 

A FINA szabályai szerint egy évet kell kihagynia, ez már megtörtént, mert 2017 óta nem indult szerb színekben egyetlen versenyen sem. A 2018. októberi budapesti világkupa nem számít, ott nem Szerbiát képviselte.

Ha magyar színekben akarjuk látni, hivatalosan is kérvényeznie kell a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ), hogy a FINA is magyarként tekintsen rá.

Elvi akadálya tehát nincs annak, hogy nálunk folytassa pályafutását, megfelel az összes feltételnek, de nagy kérdés, ha az olimpiai távon, vagyis 100 pillangón nem versenyezhet, akkor szívesen jönne-e.

50 pillangón akár az érmekért is harcban lehetne, százon pedig a döntő közelébe került mostani idejével. Ha fejlődése töretlen lesz, akár 51 másodperc alá is kerülhet.