A szerbek próbálják visszatartani a ranglistaelső Szabót, de késő

2019.05.10. 16:33

A március végi országos úszóbajnokságon a 100 pillangón a világ legjobb idei eredményével (51,34) győztes Szabó Szebasztián már jelezte a FINA-nak, szeretne magyar színekben versenyezni. A legutóbbi vb-ezüstérmes Milák Kristófot és az olimpiai második Cseh Lászlót előzte meg a debreceni versenyen.

A 23 éves Szabó egy éve Győrben él, Petrov Ivánnal edz, megvan a magyar állampolgársága, ezért a váltást nem nehezíti semmi.

A Szerb Olimpiai Bizottság csütörtök este közleményt adott ki, vagyis tett még egy utolsó kísérletet arra, hogy a zentai születésű versenyzőt magához kösse. A szerb úszószövetség ugyanis jelezte a szervezetnek, hogy Szabó a magyar színeket választotta. Az ottani olimpiai bizottság ezért találkozóra hívta a versenyzőt, és zentai edzőjét.

Könnyen lehet, ez a lépés annak szól, hogy a szerb bulvárlap, a Kurir botrányról írt - így jelent meg egy cikkük -, hiszen egy olimpiai érmet veszíthet el Szerbia. Legutóbb Milorad Cavic volt a nagy pillangózójuk, aki olimpiai ezüstöt szerzett még 2008-ban, Pekingben.

Szabó azt mondta az Indexnek, hogy szándékai nem változtak, Magyarországot szeretné képviselni az olimpián.

Olyan közösségbe kerültem, ahol a legjobbat ki tudom magamból hozni. Meglátjuk, mire lesz elég. Győrben jó csapat és kiváló körülmények fogadtak, minden oldalról támogatják a versenyzőket. Emellett van egy kiváló sprintprogram, amiből azért nincs olyan választék Magyarországon, de az egész világon sem. Hogy ilyen gyors lettem, ennek tudható be. De ez csak a kezdet reményeim szerint, 51 másodperc alá szeretnék kerülni.

A dél-koreai világbajnokságon 50 pillangón és a 4x100-as vegyes váltóban kapna helyet. Most elfogadja, hogy 100 pillangón nem kap lehetőséget, de a tokiói olimpiára biztosan harcba száll kedvenc számának részvételi jogáért. Még ha nem is kicsi a konkurencia.

Cseh Lászlóról azt mondta, hogy az egyik legnagyobb sportember, aki mindig közvetlen és kedves, akármilyen remek eredményeket is ért el, megmaradt embernek. Cavicról elmondta, hogy az ő szárnyalásában jelentősen közrejátszott a szuperdressz, ami akkor még nem volt tiltva. Csehnek ugyanakkor ez hátrányt jelentett, és mégis megtartotta a helyét a világban, vele mindig számolni kell. Ezért is volt nagy dolog a szemében, hogy megelőzte őt márciusban.

A 25 ezres kisváros, Zenta remek sportolókat adott a világnak. Elég csak a három országban gólkirály futballistára, Nikolics Nemanjára, vagy Boros Tamarára gondolni. De a teniszező Györe László is ott született és nőtt fel, most pedig a 31. helyen áll a világranglistán. Kubát János menedzser intézte el 1992-ben, hogy a sakk két korábbi világbajnoka, Bobby Fisher és Borisz Szpasszkij ismét összecsaphasson.

„Ki ne hagyjuk a felsorolásból jóbarátaimat, a Nemes fivéreket! Viktor világbajnoki aranyat nyert birkózásban 2017-ben.

Zenta egy kis város, tele temperamentumos emberekkel, akik szeretnek küzdeni. Biztosan nem az infrastruktúrában keresendő a sikeresség titka.

Jó lenne, ha ebben is változás lenne, mert az uszoda, ahol én kezdtem, gyakorlatilag egy romhalmaz, csaknem összedől. Győrben ez a veszély nem fenyeget.”