Cseh László újra ámulatba ejtette a világot

2019.07.24. 05:11

A kvangdzsui úszó világbajnokság szerdai versenynapját Kenderesi Tamás és a bolgár Antani Ivanov különversenye nyitotta. Az elődöntőben ugyanis századra ugyanannyit (1:56,25) értek el, ezzel mindketten nyolcadikok lettek. A döntőben azonban nem úszhatnak kilencen, ezért szétúszással kellett eldönteniük, melyikük a jobb, és ki lehet ott a magyar idő szerint 13.47-kor kezdődő döntőben.

Az olimpiai bronzérmes Kenderesi végig kontrollálta a futamot, és megelőzte ellenfelét, de ahogy emlékeztetett rá a futam után, ez az idő egy országos bajnokság középfutamában elég csak, a fináléra több kell. Abba tud kapaszkodni, hogy a felkészülése jól sikerült, jobban mint a hazai bajnokság előtt, ezért a döntőben igyekszik minél előbb végezni.

Nem lesz könnyű, hiszen neki ezen a gyilkos távon már a negyedik úszása lesz, míg a többiek csak harmadszor szállnak medencébe. A döntő favoritja Milák Kristóf, aki két másodpercnél is többel verte meg a második helyezettet.

Németh Nándor 100 gyorson a hatodik idővel ment tovább az elődöntőbe, annyira kiúszta magát, hogy le kellett ülnie a futama után, amikor nyilatkozott. A 48,36-os idejét, ha meg tudja ismételni, vagy esetleg egy kicsit farag rajta, akkor ott lehet a sprinterek között a döntőben. Az idén felállított országos csúcsa 48,16.

Plagányi Zsolt másik tanítványa, a kilencedik világbajnokságán induló Cseh László is ilyen tervekkel érkezett Dél-Koreába, de 50 pillangón gyenge volt. A 200 vegyesen, régi kedvenc távján, amit kissé elhanyagolt az utóbbi időben, olyan teljesítményt nyújtott, amivel ámulatba ejtette a világot.

1:57,79-cel csapott a célba, ami a legjobb idő.

11 századdal lenyomta a japán Szetót. 41 századdal volt gyorsabb, mint az amerikai címvédő, és Budapesten 400-on is győztes Chase Kalisz.

„A gyorson elfáradtam, még nem tudom kiúszni magam, gyakorolni kell. Láttam, hogy hol van Szeto, és párszor már megégettem magam azzal, hogy maradt bennem. Kell a jó idő, ezért úgy döntöttem, hogy meghúzom végét.

Ha az elődöntőben ugyanilyen gyors leszek, van remény a döntőre. Ez a futam is megmutatta, hogy tudok én úszni, csak vannak problémák, amik ebben olykor megakadályoznak”

- mondta a 33 éves, 4 éve pillangón világbajnok Cseh.

A nőknél 200 pillangón Szilágyi Liliána és Kapás Boglárka egymás mellé került az előfutamban, az amerikai Hali Flickinger megelőzte ugyan mindkét magyart, de senki más nem. A döntőre abszolút esélyesek ezzel.

Azt mondták a futam után, hogy inspirálóan hatottak egymásra, és egy kicsit meglepte őket, hogy ilyen jó időt úsztak. Íme az eddigi sorrend:

  • Flickinger - 2:05,96
  • Kapás Boglárka - 2:07,60
  • Szilágyi Liliána - 2:08,16
  • A mix vegyes váltó a 12. idővel olimpiai kvótát is szerzett. Bohus Richárd kezdett háton, Sztankovics Anna úszott mellen, Szabó Szebasztián pillangón, Hosszú Katinka gyorson.