Cseh László: Úgy mentem edzeni, hogy a kivégzésem lesz

2019.11.29. 08:05

Úszóként hamar rá kellett döbbennie, hogy hiába jó, a siker nem feltétlenül jön automatikusan, és nem lehet mindenki akár 14-16 éves korára világsztár - emlékezett vissza a karriere kezdetére Cseh László a Sony Max Lakástalkshow című műsorában. 

Amikor a négyszeres olimpiai ezüstérmes Cseh úszni kezdett, külön motiválta, hogy a mellettük levő medencében úszott Egerszegi Krisztina, már fiatalon azt tűzte ki célul, hogy olyan sikeres legyen, mint Egerszegi, ám az eredmények csak fokozatosan jöttek.

Az elején egészen jó voltam, de nem voltam kiemelkedő a többiekhez képest. Ott voltam a legjobbak között, de úgy emlékszem, soha nem volt az, hogy én lettem volna az abszolút legjobb. Ilyenkor is az volt bennem, hogy menjünk, csináljuk az edzéseket, mert majd jobb és jobb lehetek. A kitartás mindig is megvolt bennem, és a kudarcok sem tudták elvenni a kedvem

– mesélte Lovász Lászlónak.

A beszélgetésben Cseh rávilágított arra is, hogy miben segíti a munkáját jelenlegi edzője, Plagányi Zsolt.

„Magamtól be tudok ugrani a vízbe, de nem tudom elvégezni közel sem azt a munkát, mint vele. A távot le tudom úszni, de amikor azt mondom, hogy nem érzem úgy a vízfogást, vagy nem megy úgy a delfinláb, vagy valami nem stimmel, akkor ő megnézi, és megmondja, mit próbáljunk meg, hogy összeálljon. Segít azzal, hogy kívülről néz, de még fontosabb, hogy egyenrangú félként kezel, ez nem evidencia mindenkinek. Órákat tudnék beszélni olyan edzőkről, akik be akarják törni a versenyzőt, és azt hiszik, hogy a versenyző fölött állnak, tévedhetetlenek. Ez lelki defektet okozott nálam, sok mindent újra kellett tanulnom.”

Plagányi 2014 óta segíti Cseh munkáját, előtte 1997-től Turi György volt az edzője. A váltással kapcsolatban elmondta, hogy a Turi alatti évek látható nyomot hagytak rajta:

Amikor Törökbálinton kezdtünk edzeni, szóltak, hogy miért ilyen morcosan járok edzésre. Úgy mentem, mint aki a halálára készül, hogy a kivégzésem lesz, és akkor elgondolkodtam, hogy miért vagyok ilyen állapotban, amikor magamtól jövök, szeretem csinálni, nem történik semmi az edzésen, ha valami nem jön össze. Miért voltam borongós? Mert ezt szoktam meg, hogy az edzésen nem lehet jókedv és félni kell, mert nem hajtjuk végre a feladatot, akkor ordibálás jön. Meg kellett tanulnom, hogy mosolyogva tudjak edzésre menni.

Ifjabb Cseh László a fentiek mellett beszél a fiatalként végül kihagyott amerikai sportösztöndíj lehetőségéről, a fiatal úszók túlhajtásának veszélyeiről, illetve a számára legnagyobb problémát jelentő megfelelési kényszerről is beszélt, míg édesapja, idősebb Cseh László az úszáshoz vezető kezdeti lépésekről, fia akaratosságáról és asztmájáról mesélt a Lakástalkshow pénteki, a Sony Maxon látható adásában.