Késely Ajna bronzérmes, a férfi vegyesváltó országos csúccsal lett második a rövidpályás úszó-Eb-n

2019.12.08. 19:08 Módosítva: 2019.12.08. 20:27

Késely Ajna egyéni csúccsal nyert bronzérmet 400 méter gyorson, a férfi 4x50 méteres vegyesváltó pedig országos csúccsal lett második vasárnap, a Glasgow-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapján – írja az MTI.

A döntőben a 7-es pályán úszó Isabel Marie Gose kezdett a legnagyobb lendülettel, Késely a táv felénél a harmadik volt. A németre 300-nál zárkózott fel a magyar versenyző és az olasz Simona Quadarella, utóbbi végül minimális előnnyel nyerte a futamot, Késely pedig 4:00.04 perces idővel csapott a célba, és harmadik lett.

Várnom kell még arra, hogy itt a felnőtt mezőnyben ki tudjak teljesedni. Ez volt az első teljes évem ebben a korosztályban, Hosszú Katinkából tudok nagyon sok erőt meríteni, hiszen ő a pályafutása közepén került a csúcsra. Én lehet, hogy az ifik között megálltam a helyemet, de még idő kell ahhoz, hogy a felnőttek között is így legyen.

– mondta a futam után a fiatal magyar úszó.

Bohus Richárd országos rekorddal, egyetlen századdal maradt le a döntőről 50 méter háton a zárónapon. Bohus a futam után az MTI-nek elmondta, a rekordnak örül, de több hibát is elkövetett, többek között a rajtot is elrontotta, pedig rajtot tartja az egyik erősségének.

A magyar úszó aztán később javítani tudott: a Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim összeállítású férfi 4x50 méteres vegyesváltó 1:32.83 perces országos csúccsal, a harmadik helyen jutott az esti döntőbe, ahol  aztán

újabb országos csúccsal, 1:32.10 perces idővel a második helyen végzett.

A korábban 800-on második Késelyé volt a magyar küldöttség tizedik, a vegyesváltóé pedig a tizenegyedik érme. Korábban

  • Hosszú Katinka négy számban (400, 200, 100 vegyes, 200 pillangó) diadalmaskodott,
  • Jakabos Zsuzsanna 400 vegyesen második, 200 pillangón harmadik lett,
  • Lobanovszkij Maxim 50 méter gyorson szerzett bronzérmet,
  • míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón nyert ezüstöt.