„Előbb voltam Európa-bajnok, mint magyar bajnok”

2023.11.03. 10:37
Márton Richárd 24 évesen a felnőttek között csütörtökön megnyerte első magyar bajnoki címét 200 méteres pillangóúszásban. Márton nyakába 15 hónappal azt követően akaszthattak felnőtt-ob-aranyérmet, hogy 2022-ben, a római Európa-bajnokságon a 4×200-as gyorsváltó tagjaként megszerezte első aranyérmét, illetve egyéniben első ezüstjét (ugyancsak 200 m pillangó) a kontinensviadalon.

Mártont nem igazán zavarta meg a magyar úszás aktuális témája, a „mi történik és mi lesz Milák Kristóffal” kérdés, még annak ellenére sem hatott rá túlságosan, és főként negatívan, hogy Virth Balázs mindkettőjük trénere.

Márton Richárd legnevesebb edzőtársa nélkül érkezett és versenyzett a Debreceni Sportuszodában, ki is használta, hogy így ő lett a szám legnagyobb esélyese. 

A négyes pályáról pedig be is húzta első aranyérmét a honi rövidpályás úszó-Eb-n.

Tessék, huszonnégy évesen megnyertem életem első egyéni felnőttbajnoki aranyérmét. Előbb voltam Európa-bajnok, mint magyar bajnok… Ez volt a negyedik egyéni számom, azaz nem vagyok annyira friss, még jön a négyszáz is, úgyhogy picit tartalékoltam is. Amúgy nem volt rossz a négyesen úszni, tudom, hogy a többiek mind engem figyelnek, remélem, sikerült is húznom őket valamelyest, de azért tudok én ennél jobbat, ha nem ilyen komoly a terhelés.

– nyilatkozta Márton Richárd.

A szövetség hírlevelében kiemelte: a Virth-együttes pillangókirálynője, Kapás Boglárka nem kísérelhette meg a női aranyérem megszerzését 200 m pillangón, miután belázasodott, így Sebestyén Dalma némiképp magányosan érkezett elsőként a célba, utóbb mondta is, sajnálja, hogy kényszerű okokból elmaradt a csata.

Sajnálom, hogy (Kapás) Bogi nem volt itt, biztosan jót csatáztunk volna. Nagyon szerettem volna nyerni, örülök, hogy sikerült – de igazán abban reménykedem, hogy év végéig Bogival betoljuk egymást az olimpiai szint alá ötvenes medencében

– mondta Sebestyén Dalma.