Az Euroliga-bronzot megcsípte a Vasas

2008.05.10. 22:15
Harmadik lett a magyar bajnok Vasas a férfi vízilabda Euroliga négyes döntőjében, miután a barcelonai Final Four bronzmeccsén két góllal nyert a horvát bajnok Mladost Zagreb ellen. Az utolsó negyedben még hátrányban voltak a magyarok, de zsinórban három gólt dobtak, így lett vége a meccsnek. A Pro Recco 13-12-re nyerte a finálét a horvát Dubrovnik ellen, a győztes gólt Madaras Norbert vágta a kapuba öt másodperccel a vége előtt.

A két csalódott, a pénteki elődöntőt egyformán elveszítő csapat szombat esti találkozóján a horvátok büntetőből jutottak vezetéshez, ám később a megúszó Heinrich Róbert a bal alsó sarokba lőtt (1-1). Az újabb "ellengólra" Varga Dénes adott méltó választ (2-2).

A második negyed jobban indult, egy lepattanó labdát Steinmetz Ádám pöckölt a kapuba (3-2), és nőhetett volna tovább is a különbség, ám Katonás Gergő a kapufára vágta a Vasasnak megítélt ötméterest, majd a sorozatosan hibázó Mladost kínálta lehetőségeket puskázták el rendre a piros-kékek, törvényszerűen jött hát az egyenlítés (3-3).

A nagyszünet után a zágrábi alakulat kapott előbb lábra, a magyar csapat kihagyta az emberelőnyt, a Mladost nem (3-4). Varga Dénes távoli kísérlete a kapusról becsorgott, de a vezetés maradt amott egy fór sikeres megjátszása után (4-5). Két másodperccel a játékrész vége előtt Steinmetz Barnabás sikeresen "kacsáztatott", lövése besurrant a kapus keze alatt (5-5).

A negyedik nyolc percben a kölcsönösen eltékozolt helyzetek után egy messziről eleresztett horvát bomba célba ért (5-6), aztán magyar fórnál az idősebbik Steinmetz egy pazar labdát látványosan húzott be a hálóba, majd - újabb emberelőnynél - Varga Dénes lőtte ki a bal felső sarkot, majd Tóth Márton ejtett pazarul (8-6). Innen a Mladost már nem tudott felállni, győzött, ezzel a Final Fourban harmadik a Vasas.

A magyar játékosok 6500 eurót (1,63 millió forintot) kapnak a bronzmeccs győzelméért.

A döntő izgalmas csatát hozott, valamint hat magyar gólt: Kásás Tamás és Madaras Norbert is háromszor volt eredményes. Az olasz Pro Recco 11-8-ra vezetett az utolsó negyedben, de a horvát Dubrovnik kiválóan hajrázott, öt perc alatt eltüntette hátrányát, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban az utolsó támadást döntetlennél a horvátok vezethették volna, de eladták a labdát, Madaras megszerezte, és ennyivel nem érte be, öt másodperccel a vége előtt hat méterről a jobb alsó sarokba vágta a labdát. A Recco megvédte címét, tavaly szintén a Dubrovnikot verte.

Jegyzőkönyv:

Eredmény, Final Four, a 3. helyért:
TEVA-VasasPlaket - Mladost Zagreb (horvát) 8-6 (2-2, 1-1, 2-2, 3-1)
a magyar góldobók: Varga Dénes 3, Steinmetz B. 2, Heinrich, Steinmetz Á., Tóth 1-1
Pro Recco (olasz) - Jug Dubrovnik (horvát) 13-12 (3-3, 1-0, 4-3, 3-5 - 0-1, 2-0) - hosszabbítás után