Kemény: Az eredményjelző nem hazudik

2008.07.12. 13:31
Már a hosszabbítás előtt eldönthettünk volna mindent, mondta a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint csak magunkat okolhatjuk. Tehát miért is kapott ki Magyarország 8-7-re Szerbiától a malagai Európa-bajnokság elődöntőjében?

"Mindig gyilkos meccseket vívunk a magyarokkal, nyílt kimenetellel, a mai győzelmünk is azt bizonyította, hogy az utolsó pillanatig hinni kell a sikerben, és tenni is kell érte. Nem először esett meg ellenük, hogy hátrányba kerültünk, de miként ezúttal is, képesek voltunk feljönni és végül nyerni" - nyilatkozta a szerb győzelemmel végződött Eb-elődöntő után Udovicsics szövetségi kapitány. Elismerte, hogy a szerencse is őket pártolta, bár szerinte végig kézben tartották a meccset.

Kemény Dénes magyar kapitány nem a balszerencsére hivatkozott, rögtön a mérkőzés után fegyelmezetten és önkritikusan leszögezte: "Az eredményjelző nem hazudik, sok lehetőségünk, több emberelőnyünk is volt, de hibáztunk, holott még a hosszabbítás előtt végleg eldönthettük volna a magunk javára a meccset. Nem tettük, ezért csakis magunkat okolhatjuk. 7-5 után ráadásul nagyon gyorsan egyenlítettek, 7-6-os vezetésünknél labdánk volt a nyolcadik gólunkhoz, de nem lőttük be. Ők viszont igen."

A találkozó forgatókönyve az íratlan pólós dramaturgia szabályai szerint alakult, amennyiben a kölcsönösen feszült csapatok összecsapásán kiválónak mondható védekezés mellett sokáig nem akart gól születni, utána viszont 2-0-ra, majd 3-1-re is vezettek a szerbek. Azután lábra kapott a Kemény-csapat. Előbb egyenlítettek Benedek Tiborék, majd 4-4 és 5-5 után 7-5-re elhúztak, a győzelem kapujában álltak. Itt valamiért megállt a tudomány, Kásás kétszer is a kapufát találta el.

A hosszabbításban a szerbek voltak a jobbak. A magyarok ellen a 2004-es athéni olimpia döntőjében aratott 8-7-es siker óta az utóbbi négy év világversenyein immár hétszer diadalmaskodtak megszakítás nélkül.

A végkövetkeztetéssel érdemes várni az augusztusi pekingi olimpiáig. Még akkor is, ha ez a hetes sorozat már több, mint átok. Elég nehéz most nem azt mondani: a szerb vízilabda-válogatott egyszerűen jobb csapat, mint a magyar.