Megváltozott a budapesti női póló Világliga helyszíne

2010.06.08. 11:20

A Duna magas vízállása miatt a szervezők a Margitszigetről a Szőnyi úti uszodába költöztették át a női vízilabda Világliga európai 1-es csoportja első, budapesti selejtezőkörének mezőnyét. A szerdától vasárnapig tartó tornán a magyar válogatott házigazdaként találkozik az oroszok, az olaszok, a németek és a britek legjobbjaival. Az augusztus végi-szeptember eleji zágrábi Európa-bajnokságot megelőző esemény folytatásaként a második kvalifikáló kör meccseit a kvintett tagjai az itáliai Messinában játsszák majd június 16. és 20. között, s a két torna eredményeinek összesítésével alakul ki a végső sorrend. Az úgynevezett Szuperdöntőbe, amelyet a kaliforniai San Diegóban rendeznek meg június utolsó és július első napjaiban a nyolc legsikeresebben selejtező gárda részvételével, a magyarok európai csoportjából az első két helyezett juthat el.

Ami a múltat illeti, a magyar válogatott a női Világliga 2004-ben útjára indult küzdelemsorozatáról többször is hiányzott, alapvetően a kellő anyagiak hiánya miatt. A nyitányon mindenesetre ott volt, s az első kiírás győztese, az Egyesült Államok mögött a második lett. A piros-fehér-zöld színek képviselői 2005-ben negyedikek lettek, 2007-ben nem jutottak a döntőbe, 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben pedig nem indultak a Vl-ben.

Petrovics Mátyás szövetségi kapitány keddre tizenöt játékosra szűkítette a válogatott keret létszámát. Közülük jelöli ki a szerdai technikai értekezleten azt a tizenhárom játékost, aki a budapesti selejtezőben vízbe száll.

A névsor:

kapusok: Gangl Edina (UVSE), Gyöngyössy Anikó (ASI)

mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Eger), Bujka Barbara (Palermo), Csabai Dóra (BVSC), Jancsó Patrícia (USC), Keszthelyi Rita (Dunaújváros), Kisteleki Dóra (Nervi), Kisteleki Hanna (UVSE), Menczinger Katalin (Dunaújváros), Pelle Anikó (Ortigia), Szűcs Gabriella (Dunaújváros), Takács Orsolya (Szentes), Tóth Ildikó (Iraklisz), Valkai Ágnes (Olympiakosz)

A budapesti torna színhelyváltozása nem érinti magát a programot, vagyis az eredeti terv szerint küzdenek meg egymással a csapatok.

A Szőnyi úti menetrend:

Június 9., szerda: Oroszország-Németország 17:00, Olaszország - Nagy-Britannia 18:30

Június 10., csütörtök: Olaszország-Németország 17:00, Magyarország - Nagy-Britannia 18:30

Június 11., péntek: Olaszország-Oroszország 17:00, Magyarország - Németország 18:30

Június 12., szombat: Oroszország - Nagy-Britannia 16:30, Magyarország-Olaszország 18:00

Június 13., vasárnap: Németország - Nagy-Britannia 10:00, Magyarország-Oroszország 11:30

A Világligában a rendes játékidőben aratott győzelemért 3 pont jár. Amennyiben a 4x8 perc után döntetlen az állás, akkor büntetőlövésekkel döntik el az összecsapás sorsát. Az ötméteresekkel kiharcolt győzelemért 2 pont jár, az a csapat pedig, amelyik büntetőpárbajban marad alul, 1 pontot kap. A rendes játékidőben elszenvedett vereségért nem jár pont.