Cseh kikészült, nem döntős 400 vegyesen

2011.07.31. 04:26
A sanghaji úszó világbajnokság befejező napján két magyar világbajnok is jelentősen elmaradt a közepes teljesítménytől is. Cseh László a 22., a címvédő Hosszú Katinka a 15. időt érte el 400 vegyesen, egyikük sem döntős.

A háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László nem érezte jól magát Sanghajban, az éjszakái nyugtalanul teltek, 200 pillangón lemaradt a döntőről, de 200 vegyesen elképesztő hajrával harmadik lett.

A 400 vegyes előtt nem volt rossz megérzése – olimpián az első nap van a legnagyobb kitartást igénylő szám -, a harmadik előfutamba került, de már ott is csak ötödik lett.

4:22.26-ot úszott, ilyen gyenge eredményt nem láttunk tőle az elmúlt tíz évben, a 2007-es vb-n a döntőben adta meg magát, két éve betegség után is harmadik lett.

Most már háton leszakadt, küszködése már akkor szembetűnő volt, és a folytatásban sem mellen, sem gyorson nem talált a ritmusra.

Ezzel természetesen esélye sem volt a döntőbe kerülésre, mert Ryan Lochte például az utolsó ötvenen már tartalékolva lett első. (Phelps ezt a számot kihagyta.)

Csak annyi lehet biztató jel, hogy Cseh 2007-ben nem volt érmes ebben a számban, egy év múlva az olimpián viszont igen.

Az Eb-második Verrasztó Dávid viszont - holtversenyben - ötödik helyen finálés, 4:15,01-es idején, ha javítani tud, még előbb juthat.

A nőknél ugyanezen a távon Jakabos Zsuzsa és Hosszú Katinka az ötödik futamban egymás mellé került. Jakabos jobb formában van, mint barátnője, a címvédő Hosszú, ez az első száz után is tökéletesen kiderült. Jakabos elsőként fordult, Hosszú harmadiknak, de majdnem egy másodperc volt köztük.

Jakabos utána is harcban volt a döntőért - végül tizedik lett -, Hosszú viszont inkább azért, hogy ne legyen túlságosan ciki a lemaradása. A címvédő 4:42.96-ot úszott, ennél hat vagy hét másodperccel is tud jobbat.

A 4x100-as férfi vegyes váltónak sem volt döntőbe jutási esélye, így a záródélutánon csak a már említett Verrasztó illetve az 1500 döntőjébe második helyen bekerülő Kis Gergő lesz érdekelt.