Hosszú edzőjének nem volt fontos ez a vb

2011.08.02. 08:37

Az Amerikában tanuló Hosszú Katinka két éve mindhárom számában érmes volt, 400 vegyesen nagy hajrával világbajnok. A tavalyi Eb-n is három aranyat nyert.

Sanghajban egy döntőt elért - 200 vegyesen lett hatodik -, kettőben még csak esélye sem volt, hogy a legjobb nyolc közé kerüljön, a 4x200-as váltónak is a leggyengébb embere volt.

Hosszú Katinka (b) és Jakabos Zsuzsanna az eredményjelző táblát figyelik a női 400 méteres vegyesúszás ötödik időmérő futama végén
Hosszú Katinka (b) és Jakabos Zsuzsanna az eredményjelző táblát figyelik a női 400 méteres vegyesúszás ötödik időmérő futama végén

„Katinka nem volt felkészítve erre a világbajnokságra, ezért nem is számíthattam arra, hogy esetleg majd megtáltosodik" - jelentette ki Kiss László kapitány.

"Az amerikai versenyeken, amelyek fontosak voltak edzőjének, azokon kimagaslóan úszott, a világranglistás helyezései nagyon rendben voltak, de az erő fogyott, a formát pedig nem sikerült még egyszer kihegyezni. Sajnos korábban nem tudtam, hogy huszonkét versenyző van már Salónál, ennyit pedig egyszerűen képtelenség tisztességesen, becsületesen felkészíteni. Azt hiszem, nem is lett világbajnoka, a tunéziai Mellouli gyenge volt, a japán Kitadzsima és az orosz Jefimova is második lett. Már korábban is megpendítettem, hogy a londoni olimpia előtt haza kell térnie, ha nem szeretne Kovács Ági sorsára jutni, aki 2000-ben olimpiát nyert, utána Amerikába ment, és a háttérbe szorult. Akaratlanul is nagyobb figyelmet kap egy amerikai a felkészülés hajrájában, nem is kell ezt hosszasan magyarázni.”

Kiss szerint mindkét budapesti klub szívesen látná őt áprilisban, amikor élesbe fordul a felkészülés. Hosszú ugyanis képességei alapján feltétlenül éremesélyes Londonban.

A versenyző nyilvánvalóan kiszolgálgatott helyzetben van, nem mondhat ellent Salónak, vakon hisz benne, mert vele lett igazán sikeres.

Az is természetes, hogy társai védik őt, hiszen mint Jakabos Zsuzsa is kiemelte, nem gép vagy egy robot, akinek mindig jól megy, van olyan, amikor nem.

Az olimpiára azonban nem eshet ki, annyira nem állunk jól, hogy az eredményeivel ne számoljunk.

Mellouli sem volt éremközelben

Salo úszói közül a japán Kitadzsima Gyurta mögött lett második, az orosz mellúszó Jefimova pedig Rebecca Sonit nem tudta verni. Mindkét versenyző Salo műhelyében készül fel. Ahogy az amerikai Jessica Hardy is, aki ötven mellen verte Sonit. Salo egyébként tunéziai akkreditációval volt Sanghajban, Oussama Mellouli miatt kapta. Ő nagy csalódást okozott, mert az 1500 gyors címvédőjeként döntőbe sem jutott, 800-on pedig nem került dobogóra.