Vereség az oroszoktól a női vízilabda Eb-n

2012.01.22. 19:03
Csoportmásodikként zárt a női vízilabda-válogatott a hollandiai Európa-bajnokság félidejében, miután kikapott az orosz csapattól az A jelű négyes befejezőkörében. Az elődöntőért a spanyolokkal játszunk. Ha nyerünk, mehetünk az olimpiai selejtezőre. Ha vesztünk, még egy meccset kell nyerni érte.

Az Eb előtti görögországi Thetisz Kupán 14-13-ra nyert Merész András fiatal csapata nyert a címvédő ellen, de így sem mi voltunk az esélyesek.

A labdát az oroszok hozták el az első ráúszásnál, mi több: be is lőtték (1-0), az ellenakciónál kapott büntetőt ugyanakkor elhibázta Szücs Gabriella, aki a lécre bombázott. Emberelőnyből tovább nőtt a rivális előnye, az újabb magyar ötméterest viszont már nem hibázta el Drávucz Rita (2-1). Védekezési hiba hozta meg a harmadik orosz találatot (3-1), miközben a magyar támadójáték is akadozott.

Bujka Barbara centergólja jelentette a második negyed nyitóeseményét, de gyorsan jött a válasz is, ráadásul kétszer egymás után (5-2). Keszthelyi Rita felsősarkos bombája az ocsúdást tükrözte (5-3), de a szervezettebbé vált védekezés is kellett ahhoz, hogy a Keszthelyi góljával 5-4-re felzárkózzunk. És az egyenlítés is sikerült: a negyedből öt perc futott le, amikor Tóth Ildikót a centerposzton kihagyhatatlan helyzetbe hozták a társak, be is húzta a labdát (5-5).

Csakhogy kettős emberelőnyből még a nagyszünet előtt visszakerült a vezetés az oroszokhoz, akik megúszásból is eredményesek voltak (7-5). A triplázó Keszthelyi a jobb felső sarokba zúdított (7-6), ezzel hozta közelebb a váloagtottat.

A harmadik negyed  rosszul kezdődött, 11-7-re vezettek az oroszok. Az utolsó negyedben Keszthelyi negyedik gólját ejtésből szerezte, majd - 12-8-nál - Kisteleki Hanna értékesített büntetőt (12-9). A folytatásban azonban kimaradtak az újabb lehetőségek, Keszthelyi például ötméterest rontott, így a csoportrangadót az oroszok nyerték.

A válogatott kedden, 19 órától a keresztbejátszásnál a B csoport harmadikjával vív meg az elődöntőbe jutásért, míg az oroszok egyenes ágon mentek be a legjobb négy közé.

A csoport, 3.forduló:
Oroszország-Magyarország 12-9 (3-1, 4-5, 4-1, 1-2)
a magyar góldobók: Keszthelyi 4, Drávucz, Bujka, Tóth, Antal, Kisteleki H. 1-1