Világliga-döntős a férfi vízilabda-válogatott

2013.06.15. 16:48
Bejutott a fináléba a magyar férfi vízilabda-válogatott a Cseljabinszkban zajló Világliga szuperdöntőjében, mivel a szombati elődöntőben nyugodt, higgadt, magabiztos játékkal 8-6-ra nyert az amerikai csapat ellen.

A cseljabinszki torna utolsó előtti napjának zárómérkőzésén Benedek Tibor szövetségi kapitány csapata a döntőért, és a visszavágásért szállt vízbe, hiszen az első csoportmeccsen az Egyesült Államok büntetőkkel nyert.

A magyar válogatott remekül kezdett, és bár az első öt percben nem volt gól, a hatodikban Varga Dénes volt eredményes, majd Hosnyánszky Norbert lőtte ki a jobb felső sarkot (2-0).

A második negyedben Szivós Márton lőtt bombagólt, majd Vámos Márton balkeze villant (4-0). A meccs képére jellemző, hogy az ellenfél jó negyedóra tiszta játékidő után volt képes először betalálni Nagy Viktor kapujába (4-1).

A nagyszünetig csökkent az előny (4-2), a második félidő azonban megint magyar góllal indult: Hárai Balázs centerből szerezte meg az ötödik találatot (5-2).

Az amerikaiak feljöttek 5-4-re, majd előbb a csapatkapitány Varga Dániel értékesített egy ötméterest, majd öccse, Dénes hosszas lóbálás után hatalmas gólt lőtt, 7-4. Emberelőnyből válaszoltak az amerikaiak, de jött egy újabb büntető, és Hosnyánszky nem hibázott (8-5).

A befejező nyolc percben tartotta az erdeményt, magabiztosan nyert és döntőbe jutott a magyar válogatott, amely a másik elődöntőben a montenegróiakat 8-6-ra verő szerbekkel csap össze az első helyért vasárnap, budapesti idő szerint 15.15 órától.

A szövetségi kapitány a meccs után nyilatkozott a vlv-nek: „Mondtam az első meccs után, hogy nagyon sokat fogunk fejlődni - ez beigazolódott. Javultunk fegyelmezettségben, taktikailag, minden szempontból, méghozzá sokat. Ez látványosan ki is jött a mai meccsen. Hiába az a cél továbbra is, hogy szorosak legyenek a meccsek, ezt nem tudták ma megoldani a 12:5-ös kiállítási arány és a 6:2-es kontrafault-arány ellenére sem. Végig uraltuk a meccset és mind a négy negyedben magabiztosan játszottunk. A harmadik negyedtől egyébként gyakorlatilag az volt a taktika, hogy nem csinálunk semmit, hiszen minden beindulásunk kontrafault volt, nem volt értelme tovább játszanunk."

„Úgy látom, hogy elég gyorsan összeállt a csapat önbizalma. Ez már látszott az első meccseken is, az, hogy 14 ötméteresből egyet hagytunk csak ki, ez már eleve nagyon jó mutatója volt annak, hogy milyen állapotban vannak a fiúk. Azt gondolom, hogy ez a nyugalom - annak ellenére, hogy a szerbek borzasztóan jók és nehéz ellenük játszani - erőt fog adni a fiúknak a döntőre is."

Világliga, elődöntő

Magyarország-Egyesült Államok 8-6 (2-0, 2-2, 4-3, 0-1)