Valér
4 °C
8 °C

A NOB elnöke is köszöntötte a 100 éves Tarics Sándort

2013.09.25. 15:48

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újonnan megválasztott elnöke levélben köszöntötte Tarics Sándort, az 1936-ban olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott játékosát, aki hétfőn töltötte be 100. életévét. A német sportdiplomata - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) beszámolója szerint - mind a maga, mind a NOB nevében tisztelettel és meghatódva kívánt nagyon boldog születésnapot az 1949 óta San Franciscóban élő ünnepeltnek.

"Ön a kiválóság példaképe, minden egyes vállalkozásában, amibe belekezdett, a vízilabdában elért olimpiai bajnoki címétől kezdve a számos képességén át, mint építész, mérnök és feltaláló. Köszönöm Önnek, hogy az olimpiai mozgalmat lelkesíti, ösztönzi" - idézte Bach levelét a MOB honlapja.

A jeles napon, hétfőn a világ legidősebb olimpiai bajnokát Amerikában köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a hazai vízilabda-szövetség (MVLSZ), valamint levélben Orbán Viktor miniszterelnök. A kaliforniai otthonától alig néhány száz méterre rendezett családias hangulatú ünnepségen Szabó Bence MOB-főtitkár olvasta fel a kormányfő sorait. Tarics Sándor - írta Orbán Viktor - "ez alatt a 100 év alatt más csúcsokat is meghódított: az olimpián, az építészetben lenyűgözte a világot. A magyar leleményesség példájaként megtalálta és kihasználta azokat a lehetőségeket, amiket mások észre sem vettek. Jobbkezesként bal kézzel dobott góljai ugyanúgy döntő fontosságúak voltak, mint az az ötlete, amellyel épületek százainak és emberek tízezreinek óvta meg épségét a földrengések alatt."

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szintén levélben köszöntötte Tarics Sándort, Kemény Dénes az MVLSZ elnökeként pedig helyszíni köszöntőjében azt emelte ki: büszkeségre ad okot, hogy magyar a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

"Sokak számára talán meglepetés, hogy egy olyan kis nemzet, mint a magyar tudhatja magáénak a legidősebb olimpiai bajnokot a földön. Az már kevésbé meglepő, hogy vízilabdázó, mert minden negyedik magyar olimpiai bajnok pólós" - tette hozzá a válogatott szakvezetőjeként korábban három olimpiai bajnoki címet begyűjtött sikerkapitány.