Az új szabályok kedveznek a válogatottnak

2013.11.07. 18:23 Módosítva: 2013.11.07. 18:23

Benedek Tibor, az idén vb-aranyérmes férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint nem egyszerű feladat világbajnokként nekivágni az új szezonnak, amelynek jövő nyári fő állomásán, a budapesti Európa-bajnokságon a négy közé kerülés az elsődleges feladat.

„A legjobb persze az lenne, ha elsők lennénk, hiba volna azonban elvárni, hogy mindenképpen Eb-t kell nyerni idehaza" – fogalmazott. 

A felkészülésről elmondta, hogy a 2013/14-es világliga-sorozatot kedden (19 óra), a görögök elleni miskolci meccsel kezdő magyar válogatott vasárnap délután találkozik a Komjádi uszodában, itt lesz edzés még hétfő délelőtt is, este v iszont már Miskolcra utaznak.

A helyszínen dönt majd, hogy a keretébe jelölt 14 játékos közül melyik tizenhármat küldi medencébe. Hozzáfűzte, hogy a vb legjobb kapusának megválasztott Nagy Viktor beteg volt a héten, kisebb egészségi gondja a center Hárai Balázsnak is akadt, várhatóan azonban ők is rendelkezésre állnak.

A nyáron Barcelonában világbajnoki bronzérmet nyert női válogatott edzője, Merész András arról beszélt, hogy csapata december 17-én száll vízbe először világliga-csoportmeccsen, ellenfele Cataniában az olasz nemzeti együttes lesz. Merész alapvetően a vb-harmadik csapatra épít, a külföldön pólózó kilenc játékosa közül várhatóan heten lesznek ott. 

A szövetségi kapitány, aki Benedekhez hasonlóan nagyon fontosnak nevezte a világligát, ugyancsak kitért a 2014-es magyarországi Eb-re, s a női csapat előtt álló feladatról azt mondta: "itthon elvárás az elődöntőbe jutás, a cél pedig az aranyérem."

Mindkét szakember érintette a most bevezetett, heves vitákat kiváltó új szabályok (labda nélküli szabálytalanságok megítélése, a centerrel szembeni védekezés, az időkérések számának módosítása, a kapus támadhatósága) ügyét. Benedek Tibor úgy vélekedett, hogy a módosítások jó irányba viszik a vízilabdát, mivel a reform fő célja a sportág érthetőbbé tétele, a gyorsmozgásos támadójáték segítése. 

"Most még kis káosz van, de ez természetes, hiszen idő kell az új szabályok értelmezéséhez, és az alkalmazkodáshoz is" - mondta.

Azt is kifejtette, hogy csapata már a nyári világbajnokságon is az új szabályoknak megfelelően játszott - pedig akkor még nem is tudták, hogy be fogják vezetni -, elvétve szabálytalankodtak az ellenfél térfelén, inkább visszaúsztak. Úgy véli, az új szabályok egyébként is kedveznek csapatának.

Merész András kissé szkeptikusabban nyilatkozott, mondván, hogy szerinte aligha jelent lényegi változást például az egykezes előírás.

"Hiába kell kinn lennie a vízből a védőjátékos egyik kezének, ettől még a nőknél ugyanolyan kemény marad a játék a jövőben is" - fogalmazott.

A férfi válogatott kerete

Kapusok: Nagy Viktor, Decker Attila

Mezőnyjátékosok: Szivós Márton, Jansik Szilárd, Tóth Márton, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Vámos Márton, Varga Dénes, Varga Dániel, Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Gór Nagy Miklós, Salamon Ferenc