Magyarok hozzák fel a ghánai vízipólót

2014.01.14. 19:20

Eleve elrendelt a magyar és ghánai vízilabda közötti együttműködés, mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár Ghánában – írja a vibeghana.com. Németh a Ghánai Vízilabda Szövetség megalakulásán vett részt Accrában. Németh az accrai magyar kereskedelmi és kulturális központban kiemelte: a két országnak még a zászlaja is hasonló (Ghánáé piros-sárga-zöld, középen egy fekete csillaggal).

Ghána eddig nem mutatott túl sokat a vizes világbajnokságokon, a 2007-es vb-n az úszóválogatott menedzsere, Ibrahim Issa arról panaszkodott, hogy csak három rendes úszómedence van az országban. A Vibeghana cikke Issáról is megemlékezik. Ő állítólag Benedek Tibortól is tanult vízilabdázni.

Elvis Afriyie ghánai ifjúsági- és sportminiszter szerint a vízipóló melett a két ország a boksz, a foci és az atlétika népszerűsítésében is együttműködhetne, olyannyira, hogy a miniszter szeptemberben Magyarországra fog látogatni, hogy a részleteket megbeszéljék.

Alhaji Inusah Fuseini föld- és erőforrásügyi miniszter, aki már jövő héten jön, azt emelte ki, hogy Ghána természeti kincseit nemzetközi együttműködésben lehetne kitermelni. Leszögezte: országa kész az emberiség közös érdekeit, a demokratikus kormányzást és más globális értékeket magáévá tenni.