A vízilabda modernizációja a téma a FINA-konferencián

2014.02.26. 10:48

Az úszás és a vízilabda jövője szempontjából is több jelentős döntés születhet a vizes sportokat tömörítő FINA csütörtök-pénteki mexikói világkonferenciáján, és az azt követő hétvégi vezetőségi ülésen, amelyet szintén Cancúnban tartanak, írja az MTI. 

A csúcsszintű sportszakmai összejövetel egyértelmű célja, hogy az olimpiákon legrégebben - 1900 óta - szereplő labdajáték, a vízilabda népszerűsítésében, korszerűsítésében előrelépés történjen. Például közérthetőbbé tegyék a nézők számára az olykor kevésbé érthető bírói ítéleteket. A FINA által meghívottak között van Kemény Dénes, a férfiválogatottal három olimpiai bajnoki aranyat nyert ex-szövetségi kapitány, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke is.

A konferencián a vizes szakemberek, továbbá a szponzorok és a média képviselői mellett jelen lesznek és megosztják ismereteiket, tapasztalataikat a saját csapatsportjuk népszerűsítésében elért sikerek hátteréről a világszerte közkedvelt amerikai profiligák közül az amerikaifutballisták (NFL), a kosarasok (NBA) és a jégkorongozók (NHL) képviselői.

Cancúnban a nemzetközi összejövetelt követően tanácskozik a FINA vezérkara, a Büro, amely az úszók technikai bizottságának ajánlásai közül mondhat igent több javaslatra is. Ilyen például az, hogy ettől az évtől már a junior korosztály világcsúcsai is nyilvántartásba kerüljenek. A lányoknál 14-17, a fiúknál 15-18 évesek érhetik el ezeket.

Rábólinthat a testület arra is, hogy világbajnokságokon - 50 és 25 méteres medencében egyaránt - az előfutamokat 10, az elődöntőket és döntőket pedig nyolc pályán rendezzék. A vezető testület megerősítheti továbbá, hogy a 2016. évi riói olimpián a 10 kilométeres nyíltvízi versenyen - akárcsak 2012-ben Londonban - 25-25 férfi és nő indulhat.