Esélyeshez méltó elegáns játék a nyitányon

2014.07.14. 22:22
Az első negyedben még nem találta a ritmusát a magyar férfi vízilabda-válogatott a margitszigeti Európa-bajnokság első napján, utána azonban állva hagyta a spanyolokat, és 3-4 gólos előnyét folyamatosan őrizve nyert.

Legutóbb 13 éve rendezett Magyarország vízilabda Európa-bajnokságot, az akkori válogatottat hisztérikus érdeklődés kísérte, mert egy évvel korábban 24 évi várakozás után olimpiát nyert végre.

Az érdeklődést most az fokozta, hogy tavaly egy újjáalakuló csapat az utolsó meccsekre tökéletes egységbe forrva, az előzetes esélyeket cáfolva a horvátokat és Montenegrót legyőzve megnyerte a világbajnokságot.

Ötezren várták Benedek Tibor csapatát a Margitszigeten hétfő este, aki 13 éve maga is átélhette, milyen felemelő ilyen lelkes és ilyen számú közönség előtt játszani. (Akkor egyébként a románokat vertük 12-5-re.)

A ráúszásból Varga Dénes hozta el a labdát, az első gólra azonban négy percet kellett várni, miután mindkét oldalon kimaradt két-két emberelőny. Ezek után Molina középről nem hibázott, ezzel a spanyolok vezettek.

Másfél perccel a negyed vége előtt Varga Dániel középről egyenlített, a jobb alsót választotta. Az előző támadásnál ugyanazt a sarkot nézte ki magának, akkor azonban a kapufa tövére pattintott.

A negyed vége előtt bő egy perccel Benedek Tibor időt kért, egy mintaszerű magyar támadást láthattunk utána, Erdélyi Balázs mozgott el a védőjétől, tökéletes labdát kapott, és éles szögből be is fejezte a támadást.

Nem sikerült azonban előnnyel menni az első pihenőre, mert Fran lövése két másodperccel a vége előtt a kapufáról és Nagy Viktor hátáról vágódott a gólvonal mögé.

A második negyed elején ismét a csapatkapitány, Varga Dániel villant, most a másik sarkot választotta, miután Madaras passza után hirtelen és váratlanul lövésre szánta el magát.

Hárai kiállítását Mallarach Guel használta ki, a balkezes játékos Varga Dénes teste mellett pattintotta el a labdát egy villámgyors csuklómozdulattal.

Varga Dániel – szintén létszámfölényben – középről pattintott a felső sarokba. Az ötödik gólunk is előnyből jött: a balkezes Vámos passzolta be a kapufához helyezkedő Tóthnak, aki közelről nem hibázott. Hosnyánszky pedig akkor lőtt a kapuba óriási nyugalommal, de hatalmas erővel, amikor a támadóidőből egy másodperc volt hátra.

Mallarach Guel csuklója újra villant, így eggyel közelebb közelebb jöttek a spanyolok a félidőre. (6-4)

Az ötperces pihenő után Madaras is elengedett csuklóból egy védhetetlen lövést, erre Minguell válaszolt.

A következő Madaras-lövés még az előzőnél is pontosabb volt, akkor középről küldte a bal alsóba a labdát, Benedek is elégedetten csapott a levegőbe utána.

Erdélyi Balázs következett, a spanyolok az emberhátrány után nem tudtak még kiváltani rá, ő pedig a két kapufa találkozásához lőtte a labdát.

A harmadik negyed végére Munarriz egy vitatható ítélet után változtatta 9-6-ra az állást. 

A zárószakaszban Varga Dániel büntetőt értékesített, majd a blokkok között találta meg az utat vagy hét méterről.

A spanyolok nem hagyták, hogy kiütéses meccs legyen belőle, egy duplával zárkóztak, majd Varga Dénes ütemtelenül, remek lövéssel használta ki az újabb emberelőnyünket. Aguilar kapus a kezét sem tudta felemelni rá. 12-8 után Nagy Viktor védett, aztán nem tudott, de ekkor már csak két perc volt hátra.

Az eredmény már nem is változott, magabiztos, látványos játékkal mutatkozott be Magyarország. Kedden a franciák ellen még nagyobb fölény várható, csütörtökön pedig jöhetnek a szerbek, akik ellen a csoport első helye is tét lesz.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Spanyolország 12-9 (2-2, 4-2, 3-2, 3-3)

 a magyar góldobók: Varga Dániel 5, Madaras, Erdélyi 2-2, Tóth, Hosnyánszky, Varga Dénes 1-1
A csoport többi eredményei: Szerbia-Franciaország 16-5, Horvátország-Németország 10-5
Kedden a franciák jönnek.