Régóta várt, euforikus szerbverés az Eb-n

2014.07.17. 22:01
A magyar vízilabda válogatott 8-6-ra verte Szerbiát a budapesti Európa-bajnokság csoportmeccsén. Az első negyed kétgólos előnye a végéig kitartott. Decker Attila zseniális volt a kapuban, egy igazi csapatmunkát láttunk. A kiállítási arány 16-10 volt a szerbeknek, ezt kaptuk hazai pályának.

A férfi vízilabda-válogatott két magabiztos győzelem - spanyolok (12-9) és franciák (12-7) - után a legnagyobb érdeklődéssel várt meccsen, Szerbia ellen szállt medencébe a margitszigeti Európa-bajnokságon.

A világliga döntőjében 10-6-ra a szerbek nyertek szűk egy hónapja, most vissza lehetett nekik vágni, még ha őket is tartják a legnagyobb favoritnak. Tavaly a magyar válogatott úgy nyerte meg a világbajnoki aranyat, hogy kikapott a csoportmeccsen az ősi riválistól, amelyiket végül Montenegró vert ki az egyenes kiesésben, Magyarország pedig 10 év után világbajnok lett.

Az első negyedben hét perc telt el gól nélkül, mert kimaradt egy magyar és két szerb előny is, és a román játékvezető kétszer is páros kiállítást ítélt. Ez abból szempontból nem volt hátrányos, hogy mindkétszer Dusko Pijetlovics kapta - őt ezek után pihentették -, az viszont érthetetlen volt, hogy ha két kézzel fogta a magyar centert, miért nem egyedül ment pihenőre.

Benedek váratlant húzott, mert nem Nagy Viktor, hanem Decker Attila kezdett a kapuban - ők ezt egymás között már megbeszélték -, aki eksztázisban fogta a lövéseket, amivel tartást adott a csapatnak.

Aztán eljött a nyolcadik perc és Varga Dénes gólt lőtt, majd a következő támadásnál előnyt kaptunk, azt pedig Decker Ádám húzásból értékesítette.

Ennél jobb kezdésre nem is lehetett számítani, a második negyed elején Filipovics értékesített egy ötméterest, Decker Attila feje mellé lőtte a labdát. Gór-Nagy Miklós vitte tovább a csapatot, Varga Dániel játszotta be neki előnyben a labdát, amikor a kezén volt, megfordult csodás mozdulattal, és begyötörte a kapuba.

Filipovics kapufát lőtt, a center sem találta meg a helyet a kapuig, Madaras emberhátrányban lopta el a labdát, de mivel a magyar támadások pontatlanok voltak, nem tudunk még nagyobb előnyt szerezni.

A második negyed ötödik percében újabb érthetetlen ítélet váltott ki hatalmas füttykoncertet, Hárait és Prlainovicsot is csere nélkül végleg állították ki egyszerre.

Ezek után kaptak egy szimpla előnyt is a szerbek, amit Mitrovics a szélről be is vágott. A következő szerb előnynél Hosnyánszky olvasta a szándékot, és remekül blokkolt ziccerben.

Varga Dénes második gólja fantasztikus volt, nemcsak elvitte az őt megtámadó védő mellett a labdát, rögtön nem lőtte el, és amikor már nagyon kisodródott, és amikor már Pijetlovics kapus sem számított lövésre, akkor vágta be a hosszú felsőbe.

A szerbek megkapták a szokásos előnyüket, Mitrovics a szélről most sem hibázott. A magyar emberelőnyt Madaras használta ki, ezzel megmaradt a félidőre a kétgólos vezetés. (5-3)

A következő negyed Gocics találatával indult, erre Vámos Márton azt az óriási bombáját vette elő, amit oly sokszor megcsodáltunk a tavalyi barcelonai vb-n, kilőtte az alsó sarkot. A háromgólos vezetés nem jött össze, mert Varga Dénes lövését blokkolták létszámhátrányban.

Egy perc múlva összejött a 7-4, mert Varga most magára húzta a védőket, aztán kitette Madarasnak a labdát, aki a szélről a kapufa alá lőtt.

A szerb előnyből kapufa lett, ahogy a következőből is, de azzal a nem kis különbséggel, hogy Decker kezéről ment oda. Eddig is remekül védett, de ez a bravúrjai közül is a legkomolyabb volt, jobb kézzel kapott bele a labdába.

A következő két előnyös helyzetnél már látszott, nincs önbizalmuk a szerbeknek, keresték a jobbnál is jobb helyzetet, eközben azonban kétszer is blokkolt a magyar válogatott. A negyed előtti utolsó előnyüket kihasználta Filipovics, de így is 7-5 lett.

A bírók a zárónegyedben sem voltak velünk - menet közben egymást felülbírálva, zavarodottan fújtak -, Decker azonban megint zseniális védéseket mutatott be, így maradt a kétgólos vezetés.

A meccs ebben pillanatában 64 százalékon állt a védési hatékonysága - a végére 68 százalék lett -, amire nincsenek is jelzők. Nem véletlenül éltette őt névszerint a hatezer néző.

A nyolcadik magyar gól Vámosé volt, aki elsőre kapufát találta el, másodszorra viszont a rövid sarokba pattintott. Ekkor, több mint négy perccel a vége előtt érezni lehetett, nem lehet elveszíteni ezt a meccset. Csuk közelebb hozta a szerbeket három perccel a vége előtt, a kimaradt előny után Decker védett még egyet, Varga Dániel kiállítása után is fogott egy labdát előnyből.

2010-ben, a zágrábi Európa-bajnokságon vertük utoljára nagy tornán a szerbeket, négy éve várta ezt a pillanatot a magyar közönség, ennek megfelelő eurórikus állapotban köszönte meg, amit látott.

Ha a németeket szombaton és a horvátokat hétfőn is legyőzi Benedek Tibor csapata, közvetlenül az elődöntőbe jut, nem kell meccset játszania érte.

"Ez egy nagy mérföldkő az egész magyar vízilabda életében, bármi is lesz az eredmény ezen az Európa-bajnokságon, azt hiszem, ma letette a névjegyét ez a csapat. El lehet felejteni, amiről az elmúlt tíz évben beszéltünk a szerbekről" - mondta Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Dejan Szavics gratulált a magyar válogatottnak, mert minden elemében jobb volt csütörtök este. "A korábban kijavított hibák most visszajöttek, mindent kezdhetünk elölről. Különösen támadásban voltunk gyengék. Nem azért, mert a magyarok védekezése meglepett volna minket, hanem mert katasztrofális megoldásokat választottunk. Jobb most veszíteni, mint a kieséses szakaszban, a meccsnek ez az egyetlen pozitívuma."

Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Madaras, Vámos 2-2, Decker Á., Gór-Nagy 1-1