Tét nélküli meccsen hatalmas tartás és erő

2014.07.21. 21:59
Az már korábban kiderült, hogy Magyarország csoportjának első helyén végez, hétfő este vált biztossá, hogy ezt hibátlanul teszi meg. Pénteken a horvát-olasz győztese vár a mieinkre az Eb-elődöntőben.

Jobb forgatókönyvet el sem képzelhettünk, mint hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátok elleni utolsó csoportmeccse lényegében tét nélküli lesz a margitszigeti Európa-bajnokságon. A szerbek elleni 8-6-os győzelem valamint a többi eredmény szerencsés alakulása úgy hozta, mindenképpen a csoport első helyéről, vagyis automatikusan, játék nélkül megyünk az elődöntőbe.

Annyi tét volt csupán, hogy egy vereséggel megvan az esély arra, hogy a horvátok másodikok lesznek, míg mi a szerbekkel játsszunk ismét az elődöntőben, feltéve, ha ők legyőzik az olaszokat a keresztbe játsznásnál.

Az első negyedben érződött is, nem annyira éles a magyar csapat, mint például a szerbek ellen volt, hiszen hét kapuralövésből egy gólt sem sikerült lőni. A védekezés hellyel közzel rendben volt, mert a horvátok is csak két gólt lőttek, mindkettőt laposan bal kézre Nagy Viktornak. Az elsőt akcióból érték el (Milakovics), a másodikat előnyből (Sukno).

A második negyed elején újabb előnyös találat jött, Setka saját kipattanóját lőtte vissza védhetetlenül.

Innentől viszont egy pillanat alatt megváltozott a meccs képe, a magyar csapat megtalálta azt a pontosságot és ritmust, amelyik az első percekben hiányzott.

Hosnyánszky szép gólt lőtt előnyből, aztán Erdélyi és Szívós bombái ugyan megpattantak a blokkon, a kapus csak beleérni tudott, kiütni egyszer sem.

3-3 után ötméteressel léptek el eggyel a horvátok, a balkezes Jokovics pattintásával – Hosnyánszky ennél az esetnél kipontozódott -, de a másik oldalon Varga Dénes az utolsókig kivárt egy létszámfölényes helyzetnél, és a rá jellemző lazasággal lőtte ki a jobb felső sarkot.

4-4-nél jött az ötperces félidei pihenő, az utolsó magyar támadásnál csak egy kevés hiányzott a gólhoz, egyben a fordításhoz.

A harmadik negyed kezdetben a kapusokról szólt, Nagy Viktor bravúrok sorát mutatta be, aztán jött Madaras, és a bal kezes szélső pozíciójából kilőtte a rövid felső sarkot, először vezettünk.

Sukno erre nyolc méterről válaszolt - a jobb felsőbe vágta a labdát -, igazolva, hogy nem véletlenül lett tavaly vb-gólkirály.

Nagy Viktor kettős hátrányban fogott egy ritka fontos labdát - a törzse mellé lőtték, de olvasta a szándékot -, a játékrész végére azonban nem sikerült visszavenni a vezetést, mert a horvátok blokkoltak egyet fontos pillanatban. 

A záró nyolc perc sem a hatékony támadásokról szólt, bár Decker Ádám labdája egy szép támadás végén a felső kapufáról a gólvonalra pattant le, másodpercekig pörgött ott a labda, de nem ment át teljes terjedelmével a rajta.

Tóth Márton közeli lövésénél már nem volt ilyen gond, egyértelműen bent volt a labda, ezzel vezettünk. Emberelőnyből  Muslim találta meg a rést a magyar falon, Nagy feje fölé lőtt, ekkor már négy percnél is kevesebb volt hátra. (6-6)

A következő előnyös helyzetnél a horvátok nagyon sokáig adogattak, mintha nem érezte volna senki magában az erőt, hogy képes belőni. Így nem meglepő módon, amikor már kiegészültünk, hasba lőtte valaki az őket elbizonytalanító Nagyot.

Egy perccel a vége előtt ismét Nagy fogott egy labdát, 45 másodperc volt már csak hátra, amikor Hárai egy káprázatos csavarral megvillant öt méterről, megvolt a vezetés, és ekkor vált biztossá: ki nem kaphatunk ezen a meccsen. Mivel kaput sem találtak távolról az utolsó támadásból, Magyarország hibátlanul várja a pénteki elődöntőt.

Eredmény, férfiak, 5. forduló:
    B csoport:  Magyarország-Horvátország 7-6 (0-2, 4-2, 1-1, 2-1)
    A magyar csapat összeállítása:  Nagy Viktor - Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert 1, Erdélyi Balázs 1, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert 1, Decker Ádám, Szivós Márton 1, Varga Dániel, Varga Dénes 1, Tóth Márton 1, Hárai Balázs 1 
     A horvát góldobók: Sukno 2, Milakovic, Setka, Jokovic, Muslim 1-1