Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Märcz Tamás: Minden tornára össze kell rakni egy új csapatot

2018.09.22. 09:32

Sokkal kiegyenlítettebb lett a nemzetközi mezőny, egy tornán hat-nyolc válogatott esélyes az éremszerzésre, ezek közé tartozik a magyar is - mondta a Népszavának a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya, akinek csapata a napokban csaknem húsz év után nyertek újra a világkupán.

Märcz Tamás a lap szombati számának adott interjúban azt mondta, most még nem lehet megmondani, hogy a 2020-as tokiói olimpián ez a csapat szerepel-e. "Különböző okokból eddig háromszor kellett új csapatot összeraknom, először tavaly nyáron a budapesti vb-re, ami előtt nagy volt rajtunk a nyomás, de az itthon megszerzett ezüsttel megfeleltünk az elvárásoknak. A barcelonai Eb-re és a világkupára ismét össze kellett rakni egy új csapatot.

A szövetségi kapitány beszélt arról is, hogy a világkupa megnyerésével sem oldódott meg az a probléma, hogy bár a magyar bajnokság az egyik legerősebb Európában, a sok légiós miatt a válogatott játékosai kevés lehetőséget kapnak. A berlini világkupa előtt "több mint három hetet készültünk együtt, akik a klubjaikban kiegészítő emberek, napról napra lettek egyre jobbak."

"Viszont szükség van a külföldiekre is, a 16 csapatos élvonal nem lenne fenntartható nélkülük. Nem a légiósok hazaküldése a megoldás, hanem fokozatosan csökkenteni kellene a csapatok számát az első osztályban, javítani kell az utánpótlásképzést és ezzel párhuzamosan csökkenteni a külföldiek létszámát, támogatni a magyar utánpótlásban nevelkedett vízilabdázók játéklehetőségét" - vélekedett. (MTI)