2024. június 19. 15:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Albánia 1
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Varga Zsolt a 2024-es párizsi olimpia utolsó napjáig tervez

D  YT20230104010
2023.01.04. 14:30
A rendkívül sűrű versenynaptár és az olimpiai kvalifikációs rend miatt két tervvel készül a következő bő egyéves időszakra Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakember és a szakmai stáb az új év első napja óta tart edzéseket a keretnek a Komjádi uszodában, az együttes először készül közösen azóta, hogy szeptemberben ezüstérmet nyert a spliti Európa-bajnokságon.

Nagyon jó, motiváló érzés visszatérni, azt biztosan sikerült elérnem, hogy nyugodt szilvesztere volt a srácoknak. Persze nem voltak vidámak az első napon a négyezer méteres úszástól, viszont mindenki koncenteráltan állt hozzá a feladathoz. Ennek a hétnek azonban a legfontosabb része, hogy a csapat újra együtt legyen, közösen ebédeljenek, beszélgessenek a játékosok, az egymás közti emberi kapcsolatok újra beinduljanak

– nyilatkozta szerdán a bajnok Ferencváros vezetőedzői feladatait is ellátó olimpiai bajnok Varga Zsolt.

A tréner megjegyezte: az eredeti tervek szerint az Európa-bajnok horvát válogatottal gyakoroltak volna közösen, a rivális azonban betegség miatt lemondta az edzéseket.

Végül úgy alakítottuk át a programot, hogy egymást és a klubcsapatokat is segítsük. Így a nemzetközi kupákban szereplő csapatokkal, a szerdai (mai) OSC-vel szembeni gyakorlást követően csütörtökön a Vasassal, pénteken pedig a Ferencvárossal játszunk

– nyilatkozta a kapitány. Hozzátette, hogy a szerdai mérkőzés – ahogy három nap munka után elvárható – még kicsit lassabb volt sok hibával, péntekre azonban jelentős javulást vár.

A hosszú távú tervekről szólva Varga Zsolt elmondta: a jövő évi párizsi olimpia utolsó napjáig szeretnék a lehető legpontosabban megtervezni a programot, tavaly nyáron ugyanis többször az utolsó pillanatban kellett ellenfelek után nézni.

Az ötkarikás játékokra idén először a nyári világbajnokságon lehet kvótát szerezni, a fukuokai viadalról az első kettő biztosítja a helyet az olimpián, ezt követően a Tel-Avivban sorra kerülő Európa-bajnokságon, majd a 2023 februárjában Dohában sorra kerülő vb-n lehet kvalifikálni. A kontinensviadalt októberben rendezték volna, ám a legfrissebb sajtóhírek szerint végül jövő január lesz az időpont, ez pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a csapatokat.

Természetesen fantasztikus lenne, ha már most nyáron megszereznénk a kvótát, ebben az esetben ugyanis teljesen más filozófiával lehetne felhasználni a másik két világeseményt. Persze ha nem sikerül, akkor arra van B terv is

– mondta a szövetségi kapitány.

(MTI)

(Borítókép: Varga Zsolt szövetségi kapitány a magyar vízilabda-válogatott edzésén a budapesti Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2023. január 4-én. A magyar válogatott az OSC-válogatottakat is felvonultató csapatával játszott edzőmérkőzést. Fotó: MTI / Illyés Tibor)