Sikerült új helyszínt találni, mégis sor kerül a vízilabda-Európa-bajnokságra

2023.11.17. 14:44
A Magyar Vízilabda Szövetség csütörtökön hivatalos honlapján bejelentette: mégis lesz Európa-bajnokság januárban: a férfiak Zágrábban és Dubrovnikban (január 4–16.), a nők Eindhovenben (január 5–13.) játszanak.

Sikerült új helyszínt találni az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak, miután november 3-án bejelentették, hogy az Izrael és a Hamász között dúló háború miatt veszélyesnek gondolták a szervezők a verseny ottani megrendezését. 

Örülök, hogy lesz Európa-bajnokság, mindenkinek jobb, hogy a fontos kérdések a vízben dőlnek el. Hogy hol kell játszani, az általában kevésbé fontos, de személy szerint nekem mindig jó érzés visszatérni egy olyan uszodába, ahol tudom, hogy még mindig ismernek és szeretnek

– mondta  Varga Zsolt, a férfiak szakvezetője.

 A 2024 januárjára tervezett Európa-bajnokságot így két országban, három városban játsszák le.

Eddig erre egyszer sem volt példa (illetve volt, 1985-ben, amikor az első női Eb-t Oslóban rendezték, akkor még külön a rendes szófiai kontinensviadaltól, azóta mindig egy helyszínen vagy legalábbis egymáshoz közeli uszodákban mentek a tornák) – most viszont a többi csapatjátékhoz hasonlóan külön országokban lesz a férfi és a női viadal, igaz, továbbra is csaknem párhuzamosan.

A különbség annyi, hogy a férfiaknál megtartják az eredeti időrendet, azaz a csapatoknak egy-egy meccs után lesz mindig pihenőnapjuk (viszont így egy-egy nap csak négy-négy mérkőzés lesz a két helyszínen), így 13 napon át zajlik az Eb – a nőknél ugyanakkor az első négy játéknap lemegy egyben, és csak aztán jön egy-egy szünnap, összesen kilencnapos lesz az esemény.

„Először is az a legjobb hír, hogy lesz Európa-bajnokság, ez fontos a sportágnak – reagált a bejelentésre Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke a magyar szövetség honlapján. – Úgy gondolom, elsősorban az újjáformálódó női válogatottunknak lényeges, hogy két esélye van így az olimpiai kvalifikációra. Ha esetleg nem is sikerülne elsőre Eindhovenben, a látottakat kielemezve februárra mindenképp készen állnak majd a lányok és a kapitányok, hogy a két utolsó hely egyikét megszerezzék Dohában. A férfiválogatott helyzete sokkal kényelmesebb, ez a hat-hét plusz mérkőzés kiváló esélyt kínál Varga Zsoltnak a kísérletezésre, ráadásul Zágrábba könnyebben eljuthatnak a szurkolóink is.”

A férfiak 2022-höz hasonlóan ismét Horvátországban játszanak majd, Split után most a másik két nagyváros, Zágráb és Dubrovnik lesz a házigazda. A magyar csapat végig a fővárosban marad, ahol a jól ismert Mladost-uszodában rendezik a meccseket (Varga Zsolt második otthonában, hiszen itt pólózott csaknem fél évtizeden át az ezredforduló környékén) – Dubrovnikba a horvátok csoportja költözik, plusz egy másik, a második divízióból. Az egyenes kieséses szakasz már végig Zágrábban lesz, míg a 9–16. helyért zajló partik résztvevői játszanak az Adria partján.

„A célunk természetesen az olimpiai kvóta megszerzése, nem is lehet más. Örülünk, hogy végül megvan a pont, amihez az egyeneseket húznunk kell – vagy ha úgy tetszik, jó, hogy így hegymászás közben végre látjuk a csúcsot, ahová fel kell jutnunk – nyilatkozta Mihók Attila, a női csapat egyik kapitánya.

„Nagyon örülök, hogy lesz Eb – én úgy vagyok vele, hogy inkább legyen két alkalmunk a kvóta megszerzésére, mint egy, meg a sportágnak is jobb, hogy van Európa-bajnokság, a terveknek megfelelően. Eddig is mindent a kvalifikációnak rendeltünk alá, ezután sem változik a cél” – mondta Cseh Sándor, társkapitány.

A hölgyek Eindhovenben küzdenek: 2012-ben itt, az impozáns Pieter van den Hoogenband-komplexumban rendezték az első januárra rakott Eb-t, ami akkor igen nagy sikernek bizonyult. Női csapatunk számára azért is emlékezetes az a torna, mert ekkor, a negyeddöntőben sikerült mindmáig utolsó alkalommal legyőzni a spanyolokat ki-ki mérkőzésen; hátha a hely szelleme segíti az olimpiai kvótára hajtó együttesünket.