Kunstár Csaba

A kommunizmus nem érte el a célját, a sok vértanú csak megerősítette az egyházat A kommunizmus nem érte el a célját, a sok vértanú csak megerősítette az egyházat

Sebők Sándor plébános kapja idén a Hit Pajzsa díjat, amit jeles napon adnak át.

5 órája

Abszurd fordulat Dunaújvárosban: az MSZP „hülyegyerekezős” korábbi elnöke lehet a Fidesz polgármesterjelöltje Abszurd fordulat Dunaújvárosban: az MSZP „hülyegyerekezős” korábbi elnöke lehet a Fidesz polgármesterjelöltje

A Fidesz egy váratlan húzással a feje tetejére szeretné állítani a dunaújvárosi kampányt.

tegnap, 15:38

Az új felvételeken az látszik, hogy a Hamász terroristái hogyan nyitnak tüzet a Re'im déli közösségéhez közeli Nova fesztiválon, az október 7-i merényletek során. A South First Responders csoport által a Telegramon publikált videón több tucat Hamász-terrorista gépfegyverekből ad le lövéseket menekülő fiatalokra. A terrortámadásban legalább 260 ember vesztette életét.

 

Tizennégy francia repülőtér kapott csütörtök délelőtt újabb merényletfenyegetést, „legalább 8 repülőteret” kiürítettek a riasztások miatt – közölte egy rendőrségi forrás. Hasonló fenyegetések miatt a két nagy nemzetközi párizsi repülőtér kivételével már szerdán kiürítették a legtöbb franciaországi regionális repülőteret, ami 130 járat törlését és jelentős késéseket idézett elő.

A bombariadók – iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radikális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Csütörtökön a kiürítések Brest, Carcassonne, Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier és Nantes repülőtereit érintették. Az AFP hírügynökség megkeresésére a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) megerősítette, hogy csütörtök délelőtt több nemzeti repülőtér is kapott támadással kapcsolatos fenyegetést, de pontos számokat és városneveket nem közölt, miután a helyzet folyamatosan változik.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerdán elítélte a „pszichózishoz vezető vicceket”, s arra figyelmeztetett, hogy a hamis riasztások, különösen az utóbbi napokban elszaporodott bombariadók mögött álló „bohócokat” meg fogják találni és megbüntetik a hatóságok.

A déli Alpes-Maritimes megye prefektúrája az X-en arra emlékeztetett, hogy a hamis bombariadók elkövetői két év szabadságvesztéssel és 80 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

A brit miniszterelnök Izraelben találkozott kollégájával, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is. Rishi Sunak kijelentette, hogy támogatják Izraelt abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát, és kiszabadítsa a Hamász által túszul ejtett foglyokat, és elrettentse a terrorszervezetet a további akcióktól. 

A brit kormányfő azonban nem említette a Hamasz felszámolását, amely az izraeli vezetők egyik háborús célja – jegyezte meg a The Times of Israel. „Tudom, hogy minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a civilek sérülését, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek éppen ez a céljuk” – folytatta Sunak.

Azt is elismerjük, hogy a palesztin nép is a Hamász áldozata

– jelentette ki a brit kormányfő, hozzátéve, hogy üdvözli Izrael azon döntését, hogy humanitárius útvonalakat engedélyez Gázába. 

„Büszke vagyok arra, hogy a barátodként itt állhatok veled Izrael legsötétebb órájában. Szolidaritásban ki fogunk állni mellettetek, ki fogunk állni az embereid mellett, és azt is szeretnénk, ha nyernétek” – fejezte be beszédét Sunak.