új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az izraeli–palesztin konfliktus eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is. Jó pihenést kívánunk!

  • Egy felfegyverzett Palesztin csoport ellen hajtott végre dróncsapást az izraeli hadsereg (IDF) Ciszjordániában csütörtök délután – értesült a The Times of Israel.

    A lap szerint a csapás egy Nur Samsz nevű menekülttáborba, Tulkarem városában történt, ahol már a napokban is voltak összetűzések a konflliktus miatt. A csapásról állítólag egy videó is készült.

    A helyi palesztin hatóság egészségügyi minisztériuma szerint három ember meghalt a csapásban, egy negyedik embert pedig még az előző éjjel lőttek le, amikor szintén zavargások voltak. A menekülttáborban továbbra is izraeli katonák és rendőrök hajtanak végre műveleteket, mivel szerintük olyan palesztinok lehetnek még ott, akiket bűncselekmények miatt keresnek.

  • Az MTV az Izraelben és a Gázai övezetben zajló „pusztító eseményekre” hivatkozva lemondja a november 5-én Párizsban megrendezendő Europe Music Awards díjátadó ünnepségét – írja a The Times of Israel.

    Miközben az Izraelben és a Gázai övezetben zajló pusztító eseményeket figyeljük, ez nem tűnik a globális ünneplés pillanatának. Mivel már több ezer életet vesztettünk, ez a gyász pillanata

    – áll a szervezők közleményében.

    A szervező Paramount Global azt mondja, hogy „óvatosságból cselekszenek a több ezer alkalmazott, stábtag, művész, rajongó és partner miatt, akik a világ minden sarkából utaznak, hogy életre keltsék a show-t”.

  • Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények megnövekedett kockázata miatt az egész világra kiterjedő biztonsági figyelmeztetést adott ki csütörtökön a külföldön tartózkodó állampolgárai számára – írja az MTI.

    A külügyminisztérium felhívásának szövege szerint „a világ különböző pontjain megnövekedett feszültségek miatt fennáll a terrortámadások, tüntetések és az amerikai állampolgárokkal és érdekeltségekkel szembeni erőszakos cselekmények veszélye, ezért a külügyminisztérium azt javasolja az állampolgároknak, hogy legyenek nagyon körültekintők”.

    Az elmúlt napokban a Közel-Kelet több államában voltak tüntetések amerikai külképviseletek közelében.

    A külügyminisztérium Libanon és Izrael esetében lehetővé tette az ott dolgozó amerikai diplomaták egy részének, hogy átmenetileg elhagyják szolgálati helyüket, de a külképviseletek mindenütt nyitva tartanak.

    Kedden a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés lépett életbe Libanonra vonatkozóan, ebben arra szólították fel amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak az Izraellel szomszédos országba.

  • Az egyiptomi Al Qahera News televíziócsatorna közölte: pénteken megnyitják a rafahi határátkelőt Gáza és Egyiptom határán.

    A The Times of Israel szerint az egyiptomi oldalon több száz teherautó áll jelenleg, amelyek humanitárius segélyt vinnének az övezetbe. Úgy tudni, hogy a született egy amerikai-egyiptomi-izraeli megállapodás arról, hogy a humanitárius segély Gázába érkezhet, de egyelőre nem nyitották meg az átkelőt. 

  • Magyar katonák is védik Izrael és Libanon közös határának libanoni oldalát – erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium a hvg.hu kérdésre.

    A tárca szerint a katonák az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában, egy ír-lengyel zászlóalj lengyel századának a lengyel-magyar szakaszában teljesítenek szolgálatot,

    Feladatuk a megfigyelés, a járőrözés, az együttműködés a libanoni hadsereggel. Folyamatos kapcsolatban vagyunk velük

    – írta a minisztérium. 

    Nem volt ugyan titok, de nem is verték nagy dobra az utóbbi napokban kormányzati részről azt, hogy magyar katonák is vannak Izrael és Libanon határán, ahol most naponta vannak kisebb-nagyobb tűzharcok. Szeptemberben a honvédelem.hu is írt erről, illetve közöltek egy videót is.

    A cikkben azt írták, hogy két váltásban összesen tizenhat magyar katona utazott Libanonba szeptemberben. A libanoni Hezbollah csütörtök délután is rakétákat lőtt ki Izrael felé, amire az izraeli hadsereg válaszcsapást adott. 

  • A szervezet támadása miatt kiürített településekről összesen mintegy 300 ezer izraelinek kellett elmenekülnie eddig – mondták az Israel Democracy Institute kutatói a The Times of Israel szerint. 

    Többségük az ország déli feléről, a Gázai övezet közelében menekült el, de nagyjából 30 ezer embernek az északi határ mellől is menekülnie kellett amiatt, hogy Libanonból és Szíriából időről időre rakétákat lőnek ki Izraelre.

  • Az izraeli rendvédelem kérésére több mint 100 felhasználót zároltak a Binance nevű kriptotőzsdén, mivel a gyanú szerint ezeken a fiókokon keresztül a Hamászt pénzelték külföldről – írta a Coindesk.com a Financial Times cikke alapján.

    A lap szerint az izraeli hatóságok több mint 200 másik kripto-felhasználóról is további információkat kértek több kriptooldaltól, mivel azoknál is fennáll egy ugyanilyen gyanú. E felhasználók nagy többsége is a Binance-en található, bár más oldalak is érintettek.

    A Binance a Coindeskkel közölte, hogy elszomorítják őket a közel-keleti események, és a nemzetközi előírásoknak megfelelően blokkolták a felhasználókat. Arról, hogy a Hamásznak a Binance mellett honnan lehet még pénze, ebben a cikkben írtunk korábban.

      

  • A védelmi miniszteren kívül a Gázai övezet határára érkezett csütörtökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

    Netanjahu a Goláni Ezred katonái előtt beszélve azt mondta: Izrael úton van egy nagy győzelem felé.

    Minden erőnkkel azon leszünk, hogy győzzünk. Egész Izrael önök mögött áll, és keményen le fogunk csapni az ellenségeinkre azért, hogy elérjük a győzelmet

    mondta a kormányfő a The Times of Israel szerint. A terepszemléjéről videó is készült.

  • Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a Gázai övezet határára érkezett csütörtökön – írja a The Times of Israel.

    Gallant katonák előtt azt ígérte, hogy „hamarosan” kezdetét veszi Izrael szárazföldi offenzívája a Gázai övezetben.

    Most Gázát még csak messziről szemlélhetik, de nemsokára belülről is láthatják majd.  A parancs jönni fog 

    – mondta a miniszter.

    Egyes jelentések szerint Izrael eredetileg még az előző hétvégére tervezte a támadás megindítását, és emiatt rendelték el múlt hét pénteken a Gázai övezet északi részének kiürítését. Izrael tisztviselők ugyan az időjárásra hivatkoztak akadályként, de elképzelhető, hogy végül azért döntöttek a késleltetés mellett, mert az akció nagyobb előkészítést igényelt, illetve ki akarják használni a meglepetés erejét.

  • Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön ismét Izraelbe indult, hogy szolidaritásáról biztosítsa az országot – írja a The Times of Israel.

    A miniszter egy alkalommal már járt Izraelben a Hamász támadása óta. Indulása előtt hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát a Hamász terrorakcióitól, és azt állította, hogy a palesztin szervezet emberi pajzsként használja a Gázai övezetben élő civileket.

    Izrael mellett a külügyminiszter Jordániába és Libanonba is ellátogat a következő napokban.

  • Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón elismerte felelősségét abban, hogy nem tudták megállítani a Hamász támadását.

    Mint mondta, ő a felelős az állam védelméért, így a „bonyolult incidensekért” is (ezzel vélhetően a Hamász támadására utalt), és azért is, hogy most „győzelmet arassanak a csatában”. „Precízek és halálosak leszünk, és addig folytatjuk, amíg be nem fejezzük ezt a küldetést ”– mondta a Hamász elleni műveletekről.

  • A Gázai övezet belügyminisztériuma (amely a Hamászhoz köthető) csütörtökön közölte, hogy az övezet déli részén lévő Kan Juniszban, lakott területet bombázott az izraeli hadsereg – írja a CNN.

    A bejelentés szerint a csapásnak –  ami  az „Al-Amal negyedben” történt a palesztinok szerint – több halálos áldozata és sérültje is volt (konkrét számot egyelőre nem közöltek).

    Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Doron Spielman őrnagy a CNN kérdésére azt mondta, egyáltalán nincs információja erről a negyedről, de ellenőrzik, hogy intéztek-e ott csapást, és ha igen, akkor beszámolnak róla. A palesztinok közléseit más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni. 

  • Csütörtök délután ismét rakétákat lőtt ki a Hezbollah, és a Hamász is így tehetett – írja a The Times of Israel.

    A lap először arról írt, hogy az ország északi és déli részén egyaránt megszólaltak a szirénák, ami arra utal, hogy mindkét szervezetnél fennállt a rakéták kilövésének veszélye. Károkról, sérültekről, illetve lakott területen történt rakétabecsapódásról egyelőre nem érkezett jelentés. 

    Az izraeli hadsereg mostanáig csak annyit erősített meg, hogy a Hezbollah valóban kilőtt hat rakétát. Ezek közül egyet a Vaskupola lőtt ki, a másik öt pedig nem lakott területen landolt (ha a röppályája alapján ilyen területre érkezik egy támadó rakéta, akkor a Vaskupola  – költséghatékonysági okokból kifolyólag – nem lép működésbe). 

    A hadsereg szerint e hat rakéta mellett egy másik helyről egy tankelhárító rakétát is kilőtt a Hezbollah, és egy Zarit nevű településnél kézi lőfegyverek tüze hallatszott. Válaszul tüzérségi csapásokat mértek azokra a helyszínekre, ahonnan a Hezbollah a támadásait indította. 

  • Az új felvételeken az látszik, hogy a Hamász terroristái hogyan nyitnak tüzet a Re'im déli közösségéhez közeli Nova fesztiválon, az október 7-i merényletek során. A South First Responders csoport által a Telegramon publikált videón több tucat Hamász-terrorista gépfegyverekből ad le lövéseket menekülő fiatalokra. A terrortámadásban legalább 260 ember vesztette életét.

  • Gázában megölték a Hamász irányításával működő helyi Nemzetbiztonsági Erők vezetőjét, Dzsehád Muhejszent – írja a Jerusalem Post.

    A lap egy palesztin jelentésre hivatkozva írta azt, hogy Mejszennel az otthonában, Gázaváros Sejk Radvan nevű negyedében végzett egy légicsapás, és vele együtt a családtagjai is meghaltak a helyiek szerint.

    Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a halálának hírét. Mindemellett az utóbbi napokban is volt már példa arra, hogy a Hamász bizonyos vezetőit likvidálták ilyen akciókkal – legutóbb az egyik női vezetőt ölhették meg. A Hamász október 7-i támadása óta Izrael deklarált célja a szervezet vezetőinek likvidálása.

  • Tizennégy francia repülőtér kapott csütörtök délelőtt újabb merényletfenyegetést, „legalább 8 repülőteret” kiürítettek a riasztások miatt – közölte egy rendőrségi forrás. Hasonló fenyegetések miatt a két nagy nemzetközi párizsi repülőtér kivételével már szerdán kiürítették a legtöbb franciaországi regionális repülőteret, ami 130 járat törlését és jelentős késéseket idézett elő.

    A bombariadók – iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radikális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

    Csütörtökön a kiürítések Brest, Carcassonne, Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier és Nantes repülőtereit érintették. Az AFP hírügynökség megkeresésére a francia polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) megerősítette, hogy csütörtök délelőtt több nemzeti repülőtér is kapott támadással kapcsolatos fenyegetést, de pontos számokat és városneveket nem közölt, miután a helyzet folyamatosan változik.

    Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerdán elítélte a „pszichózishoz vezető vicceket”, s arra figyelmeztetett, hogy a hamis riasztások, különösen az utóbbi napokban elszaporodott bombariadók mögött álló „bohócokat” meg fogják találni és megbüntetik a hatóságok.

    A déli Alpes-Maritimes megye prefektúrája az X-en arra emlékeztetett, hogy a hamis bombariadók elkövetői két év szabadságvesztéssel és 80 ezer eurós pénzbírsággal sújthatók.

  • A Hamász világszerte általános mozgósításra szólított fel péntekre.

    Felszólítjuk palesztin népünket, arab és iszlám népünket és a világ szabad népeit, hogy holnap, pénteken gyülekezzenek a visszatérésért és utasítsák el a kitelepítést

    – közölte a Telegram-oldalán a szervezet.

    Az al-Dzsazíra szerint arra is felszólítottak, hogy a most következő vasárnap legyen „a globális szolidaritás napja a gázai gyerekekért”.

    Előzőleg a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György figyelmeztetett arra, hogy az illegális migrációval akár terroristák, Hamász-harcosok is Európába érkezhetnek. 

  • Izrael egyik hivatalos közösségi oldalán osztották meg pár napja, hogy a Hamász elrabolhatott egy 12 éves autista lányt, aki a Harry Potter-könyvek nagy rajongója. A posztot a könyvek szerzője, J.K. Rowling is retweetelte, és elítélte a gyermekek elrablását.

    Az izraeli oldalon csütörtökön arról számoltak be, hogy a fiatal lány meghalt: az ő és a  nagymamája holttestét is megtalálták (hogy hol és milyen körülmények közt, azt nem közölték).

    Vélhetően a fiatal lány történetéről írt a BBC is egy korábbi cikkben. Eszerint több családtagjával együtt ejtették fogságba egy kibucban. 

  • A brit miniszterelnök Izraelben találkozott kollégájával, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is. Rishi Sunak kijelentette, hogy támogatják Izraelt abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban megvédje magát, és kiszabadítsa a Hamász által túszul ejtett foglyokat, és elrettentse a terrorszervezetet a további akcióktól. 

    A brit kormányfő azonban nem említette a Hamasz felszámolását, amely az izraeli vezetők egyik háborús célja – jegyezte meg a The Times of Israel. „Tudom, hogy minden óvintézkedést megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a civilek sérülését, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek éppen ez a céljuk” – folytatta Sunak.

    Azt is elismerjük, hogy a palesztin nép is a Hamász áldozata

    – jelentette ki a brit kormányfő, hozzátéve, hogy üdvözli Izrael azon döntését, hogy humanitárius útvonalakat engedélyez Gázába. 

    „Büszke vagyok arra, hogy a barátodként itt állhatok veled Izrael legsötétebb órájában. Szolidaritásban ki fogunk állni mellettetek, ki fogunk állni az embereid mellett, és azt is szeretnénk, ha nyernétek” – fejezte be beszédét Sunak.

  • Miközben az izraeli erők és a Hamász terrorszervezet közötti konfliktus dúl, a kibertér is egy aktív csatatérré változott. „Kiberszempontból mindannyian a fronton vagyunk” – mondta a Jerusalem Postnak Amir Gefen izraeli kiberbiztonsági szakértő. Szerinte vannak olyan fenyegetések, amelyek kimondottan a családokat és a gyerekeket célozzák. 

    Gefen a „kiberrák” kifejezést használta a digitális fenyegetések egyénekre, különösen gyermekekre gyakorolt káros hatásainak leírására. A megrázó, felkavaró tartalomnak való kitettség, akár valódi, akár koholt, a pszichológiai kiberhadviselés gyakori trükkje, amely sokszor szorongást, depressziót és traumatikus érzéseket okoz. 

    A szakértő szerint a szülőknek ébernek kell lenniük, mivel Izraelben az okostelefonok elterjedése a gyerekek körében már nagyon fiatal korban is jelentős aggodalomra ad okot. A szülőket arra kérik, hogy legyenek tisztában a tartalommal, aminek gyermekeik vannak kitéve, és ahol lehetséges, távolítsák el az olyan alkalmazásokat, amelyek folyamatosan nyomasztó videókat jelenítenek meg – különösen a fokozott feszültség idején.

    „Az igazi probléma az, hogy vannak olyan kisgyermekek, akik okostelefonnal rendelkeznek – első osztályról, második osztályról beszélünk –, teljes hozzáféréssel a TikTokhoz és a WhatsApphoz. Ők ki vannak téve ennek, és a szüleik nem biztos, hogy tudatában vannak annak, amit látnak. Ezeknél a gyerekeknél poszttraumás szindrómák alakulhatnak ki a látottak miatt.”

    „A jó hír az, hogy bár a súlyos kiberfenyegetések hosszú listája létezik – mondta Gefen –, egy kis tudatossággal és egy kis aktivitással védekezhetünk ellenük.”

  • Az izraeli védelmi erők szerint a háború október 7-i kezdete óta eddig 524 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordánia-szerte – számolt be erről a The Times of Israel.

    Az elmúlt nap során 63 Hamász-tagot tartóztattak le a hadsereg szerint. Az izraeli hadsereg azt is megerősítette, hogy a csapatok lerombolták annak a Hamász-terroristának az otthonát, aki júliusban megölt egy katonát Ciszjordániában, Qibya faluban.

    Az elmúlt napokban Ciszjordániában több összecsapás is volt az izraeli védelmi erők és a palesztinok között. A hadsereg tájékoztatása szerint több palesztin terrortámadást kíséreltek meg az elmúlt napokban. Ugyanakkor a palesztin hatóság egészségügyi minisztériuma szerint október 7-e óta legalább 69 ciszjordániai palesztint öltek meg izraeli erők és telepesek.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön Izraelben találkozott Jichak Herzog izraeli elnökkel – közölte a brit miniszterelnök hivatala. A két vezető egyetértett abban, hogy el kell kerülni az erőszak további eszkalációját a térségben.

    A találkozóra csütörtökön délelőtt a jeruzsálemi elnöki rezidencián került sor. „A miniszterelnök és Herzog elnök hangsúlyozta, hogy feltétlenül el kell kerülni az erőszak további eszkalációját a régióban. Megállapodtak, hogy folytatják a közös munkát ennek érdekében” – állt Sunak hivatalának közleményében. Rishi Sunak az izraeli elnöknek csütörtökön elmondta azt is: fontos a humanitárius segélynyújtás a gázai lakosságnak. 

  • A gázai helyzet nagyon aggasztó” – posztolta az X-en Frans Timmermans. Az Európai Bizottság alelnöke jelezte, hogy szerda este felvette a kapcsolatot Joseph Borrell-lel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. A holland baloldali politikus szerint az uniónak kötelezettséget kell vállalnia az erőszak megállítására, a Gázai övezet számára nyújtott uniós humanitárius segélyhez való hozzáféréshez, valamint a kórházi tragédia körülményeinek kivizsgálására. 

  • Az Európai Unió továbbra sem a külső határok védelmére fekteti a hangsúlyt, nem az európai emberek biztonságára, hanem a kötelező szétosztásra; a mostani konfliktusból érkező migránsok között Hamász-harcosok is lehetnek – figyelmeztetett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    Bakondi György szerint a terrorcselekmények újabb hulláma azt mutatja, hogy a prognózisok, amelyek az illegális migráció súlyos belbiztonsági hatásaira figyelmeztettek, nagyon is reálisak voltak; objektív tény, hogy az illegális migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.

    Azt mondta: az Európai Parlament (EP) előtt lévő újabb migrációs paktumot azért szeretnék gyorsan elfogadni, mert a mostani helyzet az európai emberekben rettegést kelt, és a jövő évi európai uniós választáson „ezek a félelmek talán elérik azt a szintet, hogy a lakosság változtatási szándéka megjelenik az EP összetételében”.

    A tömeges, ismeretlen személyazonosságú emberek bűnözők által szervezett, erőszakos behatolása az unióba nem humanitárius kérdés, ahogyan azt Nyugat-Európában láttatni szeretik, hanem szuverenitási és belbiztonsági kérdés – mondta a főtanácsadó.

  • Az uniós vezetők első alkalommal tartottak videókonferenciát azóta, hogy kitört a háború Izrael és a Hamász között. Az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a Hamász a palesztin népnek is fájdalmat okoz. Hozzátette: Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi és humanitárius joggal összhangban.

    „Ursula von der Leyen esetében nem lehet elfelejteni, hogy az Uniónak vannak arab kapcsolatai is, tehát nem lehet az arab világot csak úgy otthagyni. Nem lehet azt mondani, hogy mi csak az izraeliekkel vagyunk, és nem tárgyalunk az arab országokkal” –mondta az ATV-nek Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő szerint az Amerikai Egyesült Államok elnökének is fontos, hogy mi történik a Közel-Keleten. Joe Biden szerdán Izraelbe látogatott, hogy találkozzon Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A biztonságpolitikai szakértő szerint azt, hogy mikor indulhat meg a szárazföldi offenzíva, egyelőre nem lehet tudni.

    „Nagy valószínűséggel az amerikaiak próbálják lebeszélni Izraelt arról, hogy a szárazföldi műveletet végrehajtsa. Szerintem ennek ellenére kisebb mérvű behatolás lesz, vagy legalábbis olyan nagy pusztítást nem fognak végezni. Bár nehéz ezt egyelőre előre megjósolni” – mondta el Kis-Benedek József, aki szerint ha az izraeli kormány nem teljesíti a lakosság követelését – tudniillik a túszok kiszabadítását, valamint a Hamász teljes megsemmisítését –, akkor az izraeli belpolitikai feszültséget okoz.

  • Isaac Herzog izraeli elnök csütörtökön délelőtt megkezdte találkozóját Rishi Sunak brit miniszterelnökkel az elnöki rezidencián Jeruzsálemben – számol be erről a The Times of Israel. 

    "Izraelben vagyok, egy gyászoló országban. Önökkel együtt gyászolok, és Önökkel együtt állok ki a terrorizmus csapása ellen. Ma és mindörökké" - írta Sunak az X-en, hozzátéve a szolidaritás szót héberül.

     Sunak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Jichák Hercog izraeli elnökkel is találkozik. A brit kormányfő elmondta, hogy el szeretné érni, hogy a segélyek bejussanak a Gázai övezetbe, valamint azt, hogy a térségben rekedt emberek elhagyhassák az övezetet.

    "Minden civil halála tragédia. És túl sok élet veszett már oda a Hamász szörnyű terrorcselekménye után" - mondta még indulása előtt a brit kormányfő.

    Rishi Sunak a nap folyamán találkozni fog Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és a Hamász által elraboltak családtagjaival.

  • A német főváros Neukölln nevű kerületében sorban a második este rontottak rá tüntetők a nagy erőkkel kivonuló rohamrendőrökre. A várható antiszemita megnyilvánulások miatt egyelőre nem is adnak ki engedélyt palesztinpárti demonstrációkra, mégis több százan gyűltek össze, és a spontán megmozdulások ismét heves összecsapásokba torkolltak.

    Az antiszemita és Izrael-ellenes rigmusokat skandáló tüntetők kövekkel, palackokkal, tűzijátékokkal dobálták meg a rendőröket, és felgyújtottak kukákat, gumiabroncsokat és autókat. Többen megsebesültek, köztük rendőrök, rendőri intézkedésnek ellenszegülő tüntetők és kívülállók, járókelők is.

    A rendet kora hajnalra sikerült helyreállítani. A csütörtök reggeli adatok szerint legkevesebb száz embert őrizetbe vettek – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

  • A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a több száz fős tiltakozó tömeget a nagykövetséghez vezető utcában. A feldühödött demonstrálók megpróbáltak áttörni az erősen őrzött nagykövetséget védő szögesdrótakadályon – számolt be róla egy szemtanú.

    Jake Nelson, a nagykövetség szóvivőjének közleménye szerint a tüntetők a nagykövetség környékén károkat okoztak, de a követség dolgozóinak és létesítményeinek nem esett baja. A szóvivő megköszönte a libanoni biztonsági erők gyors beavatkozását. Egyúttal ismételten óvatosságra és éberségre intette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat.

    Korábban a Hezbollah több ezer támogatója tüntetett Izrael ellen Bejrút külvárosaiban. A több száz halálos áldozatot követelő gázai Al-Ahli kórháznál történt robbanást követően az Irán-barát síita szervezet szerdán hirdette meg az Izrael elleni „harag napját”. Az izraeli hadsereg szerint szerdán a Hezbollah rakétákkal lőtte Libanonból az izraeli állásokat. Az izraeli haderő pedig válaszcsapásokat mért a Hezbollah libanoni állásaira.

  • Komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben – jelentette ki az orosz külügyminiszter Phenjanban újságíróknak.

    Szergej Lavrov szólt arról is, hogy provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért. A moszkvai diplomácia vezetője hangoztatta, az orosz fél számít az izraeli–palesztin konfliktus rendezéséről szóló konzultációk folytatására, amelyek egy része a következő napokban várható.

    Abból indulok ki, hogy az érintett országok konzultációi mindenképpen folytatódnak. Egyiptom kezdeményezéseket mutat. Mindannyian a feszültség csökkentését szeretnénk a Gázai övezetben. Az elkövetkező napokban lesznek olyan megbeszélések, amelyek során kiderül, hogy mennyire reális erre számítani

    – tette hozzá.