Miért lát gyerekrajzokat az Indexen?

FullSizeRender (1)
2017.11.20. 10:13 Módosítva: 2017.11.20. 12:55

Hétfőn sok cikkünk címlapképe gyerekrajz lesz. Hogy miért? Mert ma van a gyermekjogok világnapja. Az Index és az UNICEF közös kezdeményezésére ezért ma délelőtt 10–12 éves iskolásokat látunk vendégül a szerkesztőségben. Arra kértük őket, hogy ezen a délelőttön ők rajzolják meg a képeket a cikkeinkhez.

Az UNICEF Gyerekhang program keretében a gyerekek ezen a napon átveszik a felnőttek szerepét a médiában, az üzleti életben, a sportban, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogainak fontosságára. A gyerekeknek joguk van ahhoz, hogy az őket érintő kérdésekről információkhoz jussanak, hogy a számukra fontos kérdésekről véleményt nyilvánítsanak, hogy az őket érintő döntésekben részt vegyenek, és nekünk, felnőtteknek kötelességünk, hogy meghalljuk ezeket a gyerekhangokat.

A szerkesztőségünkbe érkező gyerekeknek röviden összefoglaljuk az érkező hírek lényegét. Amelyik érdekli őket vagy amelyikben fantáziát látnak, ahhoz ők rajzolhatják meg a címlapképet. Semmi egyéb instrukciót nem adunk nekik, épp az érdekel minket, hogyan látják ők a közvéleményt foglalkoztató híreket. A gyerekek életkorára való tekintettel természetesen pártpolitikai, erőszakos vagy szexuális tartalmú cikkeket nem illusztráltatunk velük.

A gyermekjogok világnapja alkalmából a felnőttek számos magyar helyszínen adják át a terepet a gyerekeknek. Az ORFK Teve utcai székházában ma kisgyerekek rendőregyenruhában beülhetnek a rendőrfőkapitány székébe. A Néprajzi Múzeumban lesz a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója, itt adják át a 7–18 éves gyermekeknek meghirdetett alkotópályázat díjait. A gyerekek ellátogathatnak az Országos Levéltárba, a svéd nagykövetségre és a Parlament felsőházi termébe is, ahol Tóth Fanni, az UNICEF Magyarország fiatal nagykövete mondja el a fiatalok november 20-i üzenetét. Az oktatási jogok biztosa hivatalában számol be a gyerekeknek a beérkezett panaszokról, a gyerekek pedig ajánlást fogalmaznak meg neki a gyerekjogok helyzetéről.

Ezenkívül sok más helyszínen, színházakban, sportegyesületeknél, cégeknél, állami szervezeteknél, az államigazgatásban, a tűzoltóságtól a Fradiig zajlanak hasonló események. Mindezekről és a globális kampány eseményeiről, résztvevőiről folyamatos tudósítást olvashatnak az UNICEF Magyarország Facebook- es weboldalán. Az egész világon zajló programsorozatban részt vesz többek között David Beckham, Katy Perry, Millie Bobby Brown, Hugh Jackman, továbbá államelnökök, miniszterelnökök, világszervezetek vezetői. 

Az UNICEF-et (United Nations International Children's Emergency Fund, azaz az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapját) 1946-ban hozta létre az ENSZ Közgyűlése, hogy segítsen a II. világháború utáni Európában fagyoskodó, éhező és beteg gyerekeken, akiknek a háború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. Ma az ENSZ szakosított szervezete. Az UNICEF tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.