Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jön a Surface második generációja

2009.03.17. 12:20 Módosítva: 2009-03-17 12:20:08
Két-három év múlva megjelenik a Microsoft által kifejlesztett érintésérzékeny kütyü új változata, amiben már két projektor lesz.

Most még a Microsoft sem tudja pontosan, hogy mikor dobja piacra a Surface második változatát, de a texasi South by Southwest fesztiválon elhangzott, hogy valamikor két-három év múlva jelenik meg az új kütyü. Az eszköz még a fejlesztés stádiumában van, mondta Joe Olsen fejlesztő, akinek a Phenomblue nevű cége Surface-alkalmazásokat készít.

A Surface úgy néz ki, mint egy dohányzóasztal, de a közepén egy kijelző, a belsejében pedig egy teljes számítógép van, ami ujjmozdulatokkal irányítható. Öt infravörös kamera figyeli a kéz mozdulatait, és a Windows Vista átalakított kezelőfelületét egy projektor vetíti az asztallapra.

Nem otthoni felhasználóknak készítették, hanem vállalatoknak, például kaszinóknak – azért olyan strapabíró, hogy egy nekizuhanó részeg se törje össze.

A Second Light névre keresztelt Surface 2 az eredeti modellre épül, és ebben már két projektor lesz, írja a BBC. A második projektor a kijelző felszíne fölé helyezett rétegre tud képet vetíteni, tehát két egymást fedő réteg lesz az asztallapon. Ezzel a megoldással például műholdfelvételeket lehet majd ráhelyezni az utcatérképre, vagy szöveges magyarázat jelenhet meg az alsó rétegen lévő képek fölött.

Az új Surface a kijelző tapogatása nélkül is irányítható lesz, így a Surface valószínűleg boltok kirakatában is megjelenhet, nem kell tartani attól, hogy az járókelők összekaristolják.

Olsen elmondta, hogy úgy tudja, hogy most még a Microsoft kutatás-fejlesztési részlegén van a második Surface. Erik Klimczak, a szintén Surface-re fejlesztő Clarity Consulting kreatív igazgatója annyit tudott hozzátenni, hogy legjobb tudomása szerint nagyfelbontású kamera lesz a kütyüben, a mostani ugyanis kevés információt tud rögzíteni.