Szilárda
-4 °C
2 °C

Lecsaptak a brazil műholdkalózokra

2009.04.24. 10:30 Módosítva: 2009-04-25 00:22:31
Brazíliában ezrek használják az USA kommunikációs műholdjait arra, hogy beszélgessenek a hétvégi focimeccsről. A légi csevegőszoba azonban illegális, és a helyi hatóságok elkezdtek lecsapni a felhasználókra, akik pénzbüntetésre számíthatnak.

Március 8-án illegális aktivitást észleltek a 35 ezer kilométeres magasságban keringő FLTSAT-8 nevű amerikai műholdon. A hadsereg kommunikációját segítő űreszköz csatornái örvendező hangoktól és futballhimnuszoktól voltak hangosak. A beszélgetés résztvevői az Amazonas medencéjéből, házilag összetákolt eszközökkel lőtték fel a jelet a műholdra, és a térdsérülésből felépült Ronaldo első gólját ünnepelték.

A műholdas partit azonban nemcsak a futballsztár fejelése tette emlékezetessé, hanem a brazil hatóságok is, akik tíz nappal később 39 embert állítottak elő az amerikai katonai műholdak jogszerűtlen használata miatt, írja a Wired.

Több mint öt éve használják illegálisan a műholdakat, mivel a kommunikációs csatorna teljesen nyitott. Kevesen félnek a lebukástól, mert az eszközök elég könnyen beszerezhetők, széles körben elterjedtek. Brazíliának pedig rengeteg eldugott szeglete van, ahol nincs mobilhálózat, és a lakosság azzal elégíti ki a kommunikációs igényeit, amit bárhonnan elér - a műholdakkal.

A történet az 1990-es évek közepén kezdődött, amikor a brazil rádiósok rájöttek, hogy az amerikai tengerészet műholdjai az UHF sávon elérhetőek. A műholdak használatát az tette lehetővé, hogy az 1970-es évek óta sokat fejlődtek a földi eszközök, és olcsóbbak lettek. A kalózok teljesen közönséges, 144-148MHz-es sávban működő rádióamatőr adóvevőket használnak, amiket úgy módosítottak, hogy a FLTSATCOM által használt 292-317MHz-es sávban is működjenek. Brazíliában minden szükséges eszköz beszerezhető a sarki műszaki boltban, kevesebb mint 500 dollárért.

A kamionsofőrök azért szeretik a műholdat, mert jó a hangminősége, az illegális fakitermelők gyorsan riasztani tudják egymást, ha jönnek a erdészek, a drogdílerek pedig a műholdakon át irányítják a műveleteiket.

Egy brazil rendőr szerint akárhányszor csapnak le a szervezett bűnözőkre, mindig előkerülnek műholdas kommunikációhoz szükséges eszközök. Az Műhold Hadművelet fedőnevű akcióban a brazil rendőrség az amerikai védelmi minisztérium által megadott koordinátákat kereste el, és a letartóztatottak közt voltak egyetemi professzorok, műszerészek, kamionsofőrök és farmerek is. Akár négy év börtönbüntetést is kaphatnának, de sokkal valószínűbb, hogy megússzák pénzbüntetéssel.

Az első FLTSATCOM műholdat az 1970-es években lőtték fel, és a 23 kommunikációs csatornát az USA egész hadserege használta. Később a FLTSATCOM műholdak helyét a sokkal fejlettebb UFO (Ultra High Frequency Follow-On) műholdak vették át, és a hadiipar már ezeknek az utódját gyártja - a Mobile User Objective System nevű műholdak 2009 szeptemberében állnak pályára.

A Pentagon aggodalma érthető, hiszen a műholdas kapcsolatot vészhelyzetben használják, és elég kínos, ha egy katona segélykérése azért nem ér célba, mert két kamionsofőr éppen a fociról cseveg. Szerencsére a fixen telepített rádiók könnyen bemérhetők háromszögeléssel, márciusban is ezzel a módszerrel kapták el a felhasználókat. A hatóságok csak abban hibáztak, hogy túl sokat vártak az akcióval, és most már több ezer felhasználó van, akik néhány héttel a letartóztatások után újra rácsatlakoztak a műholdakra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!