A Symantec és a McAfee 750 000 dolláros büntetést kapott

2009.06.12. 14:45 Módosítva: 2009.06.12. 14:48
Mindkét cég a felhasználók értesítése nélkül újította a szoftverlicencet, amit New York főügyésze tetemes büntetéssel honorált.

A Symantec és a McAfee vírusirtó cégek peren kívüli megállapodást kötöttek New York főügyészével, így összesen 750 000 dollár büntetést kell megfizetniük, és átláthatóbbá kell tenniük az előfizetési feltételeket.

A két cég azzal követett el hibát, hogy automatikusan megújították az ügyfeleik licencszerződését, ami a vírusirtó programoknál meghatározott időre, általában egy vagy két évre szól. Erről azonban nem tudtak az ügyfelek, és a cégek nem kérték a hozzájárulásukat.

A főügyész szerint a fogyasztóknak mindig tudniuk kell arról, hogy mire költik a pénzüket. Az USA két legnagyobb informatikai biztonsággal foglalkozó cégének muszáj tiszta lapokkal játszaniuk. A vizsgálat megállapította, hogy a licenc megújításával kapcsolatos részletek mindig hosszú weboldalak alján, vagy a szerződések apró betűs részén voltak elrejtve.

Mindkét cég elmondta, hogy igyekeznek megfelelni a főügyész követelményeinek. A vírusirtóknak a licenc megújítása előtt és utána is emailben kell értesíteniük az ügyfeleiket, és 60 napos türelmi időszakot kell garantálniuk, ami alatt az ügyfél visszaadhatja a megújított licencet és visszakérheti a pénzét.  • Hírek
  • Bankszámla