Hedvig
6 °C
15 °C

Szép lett az Android

2009.07.15. 15:20
A HTC Magic nagy előrelépés a téglaméretű G1-hez, az első androidos mobilhoz képest. Szép, kezes, ügyesen leszállítja a webet a zsebbe.

A T-Mobile által forgalmazott G1 mobilon futott először a Goolge operációs rendszere, az Android, de ez a készülék inkább csak az új rendszer bemutatására, elsősorban a fejlesztőknek készült. A HTC a józanságát félretette, és a G1-be beépített minden fontos technológiát, hogy a fejlesztőknek legyen mivel játszadozniuk. Ezzel szemben a Magic - amit a Speedshoptól kaptunk kölcsön - már érett készülék, amiből kihagyták a qwerty gombkészletet, ezért kisebb és formásabb. Fehér burkolata éppúgy meghódíthatja az övtáskákat, mint az öltönyzsebeket, és megmaradt benne minden, amitől az Android jól használható.

A kijelző alatt hat gomb van, a G1 készletét ugyanis kiegészítették egy apró nagyítóval, ami finom utalás a mobil hátlapján lévő feliratra: with Google. Ezzel a gombbal bármely programban keresést lehet indítani. A zenelejátszóban albumot, előadót vagy dalt, a térképen közeli pizzázót vagy múzeumot, a főmenüből és a böngészőből a weben lehet keresni. A funkciót az utólag telepített programok is ki tudják használni, a twitterkliens például a korábbi bejegyzések közt keres.

A házacska jellel ellátott gomb a kezdőkijelzőre visz, vagy hosszan lenyomva egy háttérben futó programra vált át. A menü feliratú gomb a programok belső beállításait, menüjét hozza elő. Ezzel megspóroltak némi helyet a kijelzőn, nem kell ugyanezt a funkciót egy virtuális gombra kiosztani, mint mondjuk a Symbian operációs rendszeren. A balra mutató nyilacskával meg vissza lehet lépni, amit ügyesen oldottak meg. Ha például a twitterkliensből nyitunk meg egy weboldalt, akkor a böngészőből a twitterkliensbe lép vissza, míg a hosszas böngészés során az előző weboldalra lép.

A 3,2 colos kijelző kapacitív, tehát ugyanolyan kényelmesen kezelhető, mint az iPhone, és sokkal kényelmesebben, mint az érintőkijlezős mobilok 90 százaléka. A kijelző fényereje, színei jók, a felbontása 320x480 pixel. A felbontás miatt böngészéskor néha túl aprók a betűk, de az Androidban sokkal jobban oldották meg a nagyítást, mint az iPhone-on. Az Apple mobilján addig érdemes zoomolni, amíg pont elfér egy sor szöveg a kijelzőn, ellenben lapozgatnunk kell. Az Androidon viszont a kinagyított szöveg mindig a kijelzőhöz igazodik, így minden betű látható marad, és csak föl-le kell gördíteni az oldalt. Olyan óriásira is kinagyítható a szöveg, hogy épp csak egy rövid szó fér el egy sorban, bár ennek semmi értelme.

A Magicben van wifi, bluetooth, gps, a kamerája 3,15 megapixeles, ami elfogadható, de videózni nem érdemes vele, mert másodpercenként 15 képkockát rögzít, tehát a kép folyamatosan szaggat. A hardver fő hibája, hogy 1 csatlakozó van a mobilon, a HTC sajátja, ami egy kicsit megbuherált mini USB. Ebbe kell beledugni a fülhallgatót is, ami a metróban például még nem elég hangos ahhoz, hogy elnyomja a zajt. Szerencsére a HTC eldöntötte, hogy a jövőben - a Hero-ra és utána - jack csatlakozót rak a mobiljaira.

Az Android önmagában is elegendő ahhoz, hogy a csúcsmobilok körébe vigye be a Magicet. Az Andoid egyik titka a személyre szabhatóság. Kirakhatom a főmenübe a kedvenc albumom, a csajom névjegyét és a főnökömtől érkezett emailekre mutató ikont. Vagy kirakhatom a naptár miniprogramját, és a kedvenc programjaim ikonját. Három teljes kijelzőt lehet ikonokkal és miniprogramokkal telepakolni, ami pedig nem fér ki, az két mozdulattal előkereshető a programindító menüben.

A másik ügyes ötlet az értesítőmenü, ami a felső menüsáv lehúzásával válik láthatóvá. Ha jön egy új email, hívás, sms, frissül a twitter, írnak MSN-en, akkor itt jelenik meg az értesítő, és nemcsak a beépített programok, hanem az utólag telepítettek is kihasználják. Ez kulcsfontosságú az Androidnál, hiszen a rendszer egyszerre több programot tud futtatni, és a felhasználó nem tudja folyton azt figyelni, hogy mikor történt valami változás.

A több feladat kezelésének van hátránya is, az ember óhatatlanul rászokik a telefon intenzív online használatára, és a mobilinternet zabálja az energiát. A 1340 mAh-ás akku viszonylag nagynak számít, de a Magic simán lemeríthető egy-másfél nap alatt. Előfordult az is, hogy egy másodpercig akadozott a zenelejátszás egy komolyabb méretű weboldal megnyitásakor, de ekkor több program is futott a háttérben. És ennél durvábbat is láttam már. Egyes Nokiák néha újraindítják magukat a fokozott terhelés alatt, az iPhone 3G meg néha annyira kikészül a böngészéstől, hogy újraindítani is alig lehet.

Nagyjából egyhetes tesztelésből azt a tanulságot tudom levonni, hogy az Android már most az egyik legjobb mobil operációs rendszer, amit a Magic vonzó formában tálal. A mechanikus qwerty gombok elhagyása jót tett a mobil kinézetének, viszont egy kicsit megnehezítette a szövegbevitelt, mert a 3,2 colos kijelzőn viszonylag aprók a virtuális gombok. Hardvere alapján a Magic nincs a csúcson, de a HTC és a többi gyártó még előrukkolhat erősebb géppel, és egészen biztosan nem az oprendszer használhatósága lesz a mobil gyenge pontja.