Amatőr építészeket keres a Google

2009.10.16. 10:36
Manhattan már teljesen háromdimenziós a Google Earthben, Budapesten viszont csak néhány fontos épület emelkedik ki a pusztaságból. Most bárki nekiállhat, és egyszerű eszközökkel megrajzolhatja a főváros épületeit.

Épp tavaly ilyenkor kezdte a Google Magyarországon reklámozni 3D-s épületrajzoló szoftverét, de a hazai amatőr építészek nem sokra haladtak azóta. A műholdas képeket megjelenítő Google Earthben Budapest nagy része továbbra is olyan lapos, mint a Föld volt néhány ezer éve, kivéve a fontosabb épületeket, a Parlamentet, a Citadellát, a Hősök terét vagy a pályaudvarokat, amelyek már a 2008-as hazai hírveréskor is láthatók voltak a térképen. És még néhány lelkes egyéni vállalkozó épületét, amelyek felemelt mutatóujjként merednek az égbe a nagy pesti pusztán.

Az önkéntes rajzolók vélhetően azért nem vetették rá magukat az alkalmazásra, mert azt a Google közmondásosan nehézkes online tervezőprogramjával, a SketchUppal kellett használni. A héten azonban a cég a nagy Wave-őrület közepette csendben előállt a házrajzoló új, az eddiginél barátságosabb és könnyebben kezelhető változatával, a Building Makerrel, amellyel tényleg gyerekjáték háromdimenziós épületek létrehozása, bár a dolog sikere nagyban függ a projekt nehézségétől és a gyerek életkorától.

Jó esetben gyorsan megvan

A dolog úgy megy, hogy a Google Earth-térképen kiválasztja az ember Budapestet (Albuquerque-t, Madridot, Zürichet), majd az épületet, amelyet szeretne háromdimenziósítani, aztán rákattint a megfelelő formájú, előre legyártott drótvázformára, és addig húzogatja az alakzatot, amíg a pontok az épület sarkaira, a vonalak meg az éleire kerülnek. Az építkezéshez több fényképet is szolgáltat a program, érdemes mindegyik nézetben ellenőrizni az eredményt, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk.

Kékkel a falak, pirossal a tető
Kékkel a falak, pirossal a tető

Így elméletben bonyolult, a gyakorlatban azonban pillanatok alatt megvan, különösen ha egyszerű az épület formája. Egy panelház öt perc alatt elkészül, és az eredményt rögtön meg is lehet tekinteni, ha a szerkesztő (editor) módból a megtekintő (viewer) módba vált az ember. A program leglátványosabb része, hogy a kezdetleges drótvázmodell éleinek és csomópontjainak ismeretében automatikusan ráhúzza a házra a megfelelő textúrákat, és a kész épület jó esetben tényleg úgy néz majd ki, mint a valóságban. Jó esetben.

Rossz esetben nincs meg

Rossz esetben viszont, és a budapesti épületek jelentős része rossz esetnek számít, a feladat szinte lehetetlen, mert a rendelkezésre álló fényképeken, amelyek alapján a program dolgozna, rosszul látszik az épület, árnyékban van, kitakarja egy másik, és a perspektíva is olyan viccesen torzul a különböző nézőpontokból készült képeken, hogy szinte lehetetlen feladat lesz a drótváz pontos elhelyezése.

Magányos ház a pesti pusztában
Magányos ház a pesti pusztában

Tesztünkben legalább egy órát küzdöttünk egy több mint százéves belvárosi bérházzal, de az eredmény korántsem megnyugtató, hiszen a tető minden erőfeszítésünk ellenére még mindig az épület fölött lebeg, az oldalakra pedig a Building Maker simán ráhúzza a szomszéd ház falát, amitől a kész ház inkább óvodás montázsra emlékeztet, mint építészeti remekre. Arról nem beszélve, hogy ha a Google szerverei éppen sztrájkolnak, mert szoktak sztrájkolni, akkor képtelenség elmenteni a projektet, és rengeteg munka veszhet kárba, úgyhogy mentsenek sűrűn.

Manhattan bezzeg már megvan
Manhattan bezzeg már megvan

A kész épületek nem kerülnek fel azonnal a Google Earthre, a 3D Warehouse-nál külön bizottság vizsgálja, hogy jól sikerültek-e. De ha egyszer elkészül a város, akkor 3d-ben lehet navigálni Budapesten, mint ahogy a világ boldogabb vidékein, például Manhattanben már most is lehet.  • Hírek
  • Személyi kölcsön