Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyílt forráskódra tért át a Fehér Ház

2009.10.27. 14:43 Módosítva: 2009-10-27 14:43:32
A nyílt kormányzás jegyében Obama új tartalomkezelő szoftvert vezetett be a Fehér Házban.

Az amerikai kormányzati adminisztráció, a Fehér Ház honlapja szombat óta nyílt forrású  tartalomkezelő szoftvert használ, a Drupalt, mely egy PHP-ben írt, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer és fejlesztői keretrendszer. Az átállást Obama elnök médiacsapata szorgalmazta, akik a Fehér Ház webes megjelenését szeretnék megváltoztatni annak a programpontnak a jegyében, melyben az új elnök az e-kormányzás kiterjesztését és széles körűvé tételét ígérte. A Drupaltól nagyobb rugalmasságot és biztonságot, illetve az interaktív lehetőségek bővülését várják.

A váltás – melyet az érintettek úgy írtak le, hogy „az épület lebontása nélkül cserélték ki az alapozást” – komoly eredmény a nyílt forrású közösségnek – habár a tudósításokban épp azt igyekeznek elmagyarázni az ilyen ügyekben tájékozatlan polgároknak, hogy miért is biztonságosabb egy nyílt forrású rendszer egy kereskedelminél. Illetve azt is megemlítették a hivatalnokok, hogy az eddiginél olcsóbb lesz a működtetés, mivel egy, az eddiginél sokkal kisebb informatikuscsapat gondozza majd az oldalt. A döntésnek természetesen elvi tartalma is van, hiszen Obama minden eddiginél nyitottabb és átláthatóbb kormányzati munkát ígért a választóknak, és mi jelképezhetné ezt jobban – sütötték el a PR-os viccet a médiacsapat tanácsadói –, mint az, hogy bárki szabadon betekinthet a Fehér Ház honlapjának kódjába.

A projektet megvalósító egyik alvállalkozó az Acquia, melynek alapítója Dries Buytaert, a Drupal kifejlesztője, a hírt közlő blogjában arról is beszámol, hogy a kormányzatban már több helyen is alkalmazzák a nyílt forrású tartalomkezelő rendszert.