Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Apple: a cigifüsttel elszáll a garancia

2009.11.24. 16:55 Módosítva: 2009-11-24 16:56:17
A számítógépezők dohányzása súlyosan károsíthatja a szerelők egészségét, legalábbis az Apple amerikai márkaszervize két esetben is erre hivatkozva utasította el a hardver garanciális javítását.

Az egyik panaszos ügyfél, egy iowai MacBook-tulajdonos még 2008-ben azért vitte be a notebookját a helyi Apple-boltba, mert az rendszeresen túlmelegedett, írja az egyik legnagyobb amerikai fogyasztóvédelmi szervezet által üzemeltetett The Consumerist blog. Rövid vizsgálat után a személyzet garanciális javításra átvette a gépet, de néhány nap múlva telefonon jelezték: a garancia érvényét vesztette, mert dohányosok környezetében használták az eszközt, és a dohányfüstből hátramaradt kátrány „a passzív dohányzás miatt” egészségügyi kockázatot jelent a szerelők számára.

A csalódott ügyfél ezt követően panasszal fordult a vállalathoz, mivel a garanciális feltételekben nem talált olyan kitételeket, melyek alátámaszthatták volna a szerviz érvelését, de választ nem kapott. A javítást végül maga oldotta meg: szétszerelte a noteszgépet, és sűrített levegővel megtisztította az alkatrészeket.

A másik ügyfél egy kétéves iMacet próbált meg garanciálisan javíttatni. A szerviz a számítógépet ebben az esetben is átvette (azt ígérték, két-három napon belül megjavítják), de a telefonos érdeklődésre később azt mondták: nem dolgoznak a géppel, mert az szennyezett. Miután az iMac-tulajdonos értetlenkedett, elmagyarázták neki, hogy a cigarettafüstből származó lerakódást veszélyes vegyi anyagnak tekintik, és a szerelők egészségének védelmében nem vállalják a veszélyes anyagokat tartalmazó konfigurációk javítását.

Az ügyfél itt sem hagyta annyiban, de további próbálkozásait sem koronázta siker: az újabb vizsgálat során azt sugallták, hogy a perifériák (az optikai meghajtó és a merevlemez) a kátrány miatt romlott el vagy állt közel a meghibásodáshoz. A panaszos szerint a családban egyetlen ember dohányzik, egy 21 éves egyetemista.

A vásárlói levelek alapján a The Consumerist megkereste az Apple-t, majd miután hónapokon át nem kapott választ, döntött úgy, hogy publikálja a történeteket. Vajon az Apple szervizében nem ismerik a gumikesztyűt, a maszkot és a védőszemüveget?