Ödön
1 °C
11 °C

Az Intel chipet ültetne az agyunkba

2009.11.25. 11:00
Az Intel úgy véli, vállalkozó szellemű emberek szívesen beültetnének egy különleges mikrochipet az agyukba, hogy gombnyomás nélkül vezérelhessék az elektronikus eszközeiket.

Scifibe illő implantátumot tervez az Intel, ami átvenné többek között a számítógépes billentyűzet és az egér funkcióit, vagyis a nélkülözhetetlennek tartott perifériás eszközök helyett a jövőben gondolatokkal vezérelhetnénk a számítógépeket. Ha ez még nem volna elég, a tudósok tévéket, optikai meghajtókat és mobiltelefonokat is aggyal működtetnének.

A csip még nem készült el, jelenleg az óriáscég pittsburghi laboratóriumában tervezik a vállalat szakemberei, és már közel járnak az első modell kifejlesztéséhez. A technológia a funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat (fMRI) alapjain nyugszik, amely az idegi aktivitással összefüggésben lévő hemodinamikus választ méri az agyban vagy a gerincvelőben, és manapság mindennapos vizsgálatnak számít.

Elméletben minden ember agya, teljesen függetlenül a gondolkodó személytől, ugyanazt az aktivitást produkálja akkor, amikor egy bizonyos szóra vagy képre gondol – hangsúlyozzuk ki: elméletben, hiszen az agy kétségkívül a legbonyolultabb szerv, működését ma még senki sem ismeri pontosan. Az Intel mérnökei is kíváncsiak voltak arra, vajon a hasonló gondolatok hasonló agyi aktivitást stimulálnak-e, és így hasonló képek rajzolódnak-e ki a monitoron, ezért önkénteseket szkenneltek fMRI-eljárással – az eredmények pedig bíztatóak.

Charles Higgins, az Arizona Egyetem adjunktusa úgy véli, 10 vagy 15 éven belül megtörténik az élő szövet és a mesterséges anyag technológiai konvergenciája. A helyi kutatóintézet tudósainak már korábban sikerült egy molylepke szemével és agyával robotot kormányozniuk, a Toyota pedig agyhullámokkal vezérelhető kerekesszéket épített.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?