Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Atomjaira esett szét a számítógép

2009.12.21. 09:45 Módosítva: 2009.12.21. 09:49
Mint egy szívdöglesztő fizikatanárnő, olyan a Viliv apró számítógépe. Jó felépítésű, Atom hajtja előre, és még szórakoztató is. Persze kicsit furcsa, mert hiányzik néhány fontosabb testrésze. Ez nem teszi rokkanttá, de különleges bánásmódot igényel.

A mobilgyártók már majdnem olyan komoly teljesítményű processzorokat használnak, mint a számítógépgyártók, de a telefon és a pc sohasem lesz egyenértékű. A méret igenis számít, amikor böngészni vagy filmet nézni akarunk. A MobilX-től kölcsönkapott Viliv X70 táblagépet próbáltuk ki, ami nagyjából annyiba kerül, mint as legjobb okostelefonok, vagy a drágább netbookok, de e két ismert kategória közé ékelődik.

Jó anyagokból rakták össze a gépet, érezhető, hogy nem esik szét hamar a felhasználó kezei közt. Kicsit nehéz, ha a mobilokkal hasonlítjuk össze, de a netbookokkal nagyjából egy súlycsoportban van.

Nincs sok mechanikus gomb, de azok nagyon fontosak. A baloldali irányítógombbal az ablakokban lehet gördíteni, a menü feliratú megnyitja a start menüt, az A és a B az egér két gombját helyettesíti.

Billentyűzet pedig egyáltalán nincs, a Viliv nem egy origamiként hajtogatható ál-táblagép: csak érintőkijelzővel vezérelhető. Persze van virtuális qwerty, amit hüvelykujjakkal kell nyomkodni. A héthüvelykes kijelzőt még az óriások sem érik át, ezért a virtuális gombok a kijelző két oldalára vannak szétosztva. Ez nem gond akkor, amikor az ember csak fogyasztani akarja a tartalmakat, és csak ritkán kell beírni valamit, de hosszabb gépelésnél már zavaró. Főleg annak, aki 20 éve püföli a klaviatúrát, és hozzászokott, hogy a T és a Z között csak milliméteres rés van.

Némi befektetéssel pótolható a hiány, én a Microsoft egyik vékony bluetooth billentyűzetét kötöttem a Vilivre, ami jelentősen növelte a komfortérzetemet. Ezt kiegészítettem a Logitech bluetooth egerével, a kilométeres gördítés nagymesterével, ami szintén nem foglal sok helyet a táskában.

A Viliv köztes szerepét mutatja, hogy az usb-portjai kétféleképpen kommunikálnak. Az egyik mini usb-vel Viliv ráköthető a nagyobb számítógépekre, ilyenkor külső adattárolóként viselkedik, és lehet felmásolni rá tartalmakat. A hagyományos usb-vel viszont a Vilivre lehet rákötni más eszközöket, például telefont, nyomtatót, szkennert, minihűtőt, vagy amire éppen szükség van.

Begolyózott Windows

Windows XP-vel felszerelt változatot teszteltem, és a rendszert látva összerándult a gyomrom. A Microsoft nem ilyen gépekre szánta az XP-t, hanem randa bézs dobozokra, amik úgy öt évvel ezelőtt kimentek a divatból. Ezt a Viliv fejlesztőgárdája is észrevette, ezért van a gépnek külön kezelőfelülete. Érintéssel jól vezérelhető menürendszerrel, saját böngészővel. A menüben gesztusokkal lehet navigálni, ha lefelé húzzuk az ujjunkat, akkor a következő almenübe (internet, szórakozás stb.) lépünk, ha pedig oldalra, akkor elfordul a golyókból kirakott kocka, és más ikonok kerülnek elő.

A Viliv böngészésben alázza az okostelefonokat. Van benne wifi, hsdpa-modem, és az 1024 pixel széles kijelzőn szépen megjelennek a weboldalak, van Flash, lehet játszani a Facebookon, még az Internet Explorerben is jól futnak az online videók. Sokkal kényelmesebben lehet rajta rss-hírfolyamot olvasni, mint egy mobilon, és jól használható elektronikus könyvolvasóként.

Nem lehet gond a levelezéssel sem, a Thunderbird és az Outlook 2007 kicsit profibban kezeli az emaileket, mint bármelyik mobilos kliens. A gép persze szórakoztatásban adja a legtöbb extrát a mobilokhoz képest. Ekkora kijelzőn utazás közben kényelmesen végig lehet nézni egy filmet, akár felirattal is. HD-filmekhez gyenge, de a dvd minőségű tartalmakat lejátssza. Metrón nem kapnám elő, de vonaton, autó hátsó ülésén vagy repülőn hasznos lehet.

Elsősorban autóba való a Viliv, hiszen van benne műholdas navigáció is. A Garminnak például van olyan szoftvere, ami fut Windowson, és a Google Earth is tudja használni a gps adatait. A 7 hüvelykes kijelzőn rendesen látszik az útvonal, nem kell gúvasztani a szemet.

Nem kilóra mérik

Sokféleképpen lehet érvelni a Viliv ellen. Például azzal, hogy 150-200 ezer forintért már rendes laptopot is kaphatunk, beépített billentyűzettel. Ugyanennyiért viszonylag nagy kijelzős mobilt kaphatunk, ami valóban el is fér a zsebünkben.

Amíg nem próbálja ki az ember ezeket a szokatlan táblagépeket, addig valószínűleg csak röhög a furcsa kinézetükön. A próba után viszont a netbook nagynak, az okostelefon kicsinek, a ma kapható autós GPS-ek pedig rossz viccnek tűnnek.