Vazul
11 °C
25 °C

Adobe: az Apple a sötét középkorba lökné az internenet

2010.02.03. 14:48 Módosítva: 2010.02.03. 16:58
Jobs beszólt az Adobe-nek, az válaszolt Jobsnak: a cég egyik vezetője szerint a cupertinói cég agyonszabályozott szoftverei a múltat idézik.

Úgy látszik, Jobs múlt heti kirohanásaival legalább egy hétre elég témát adott a sajtónak. Először beszólt a Google-nek, amiért az az Apple hagyományos területeit támadja legújabb termékeivel, majd közölte, azért nincs Flash az iPhone-ra és az iPadre, mert az Adobe-nél egy rakás lusta fickó dolgozik, akik képtelenek használható, minőségi termékeket létrehozni. Kiderült, hogy a Mac böngészője, a Safari legtöbbször a Flash miatt omlik össze, és hogy Jobs inkább a html5-ben, mint az Adobe termékében bízik.

Ezekre a kijelentésekre válaszolt most a cég a maga visszafogottabb, sokkal kevésbé személyeskedő stílusában. Mint azt Kevin Lynch, az Adobe egyik vezetője (egyik lustája) keddi blogpostjában írta, a Flash készen áll az okostelefonokra, és alkalmas arra, hogy hibátlanul működjön bármelyik Apple-terméken „ha és amint az Apple úgy dönt, hogy elérhetővé teszi azt a júzerek számára”.

Lynch elmondta azt is, hogy a html5, amit Jobs annyira favorizál, a webes videózás sötét középkorába taszítja az internetet, mert nincs benne olyan egységes formátum, amelyiket mindegyik böngésző támogatná.

Lynch megvédte alkalmazottait is, akik szerinte nagyon is kreatív munkát végeznek, majd elmondta, hogy sokkal inkább a Flash-szerű nyílt szabványoké, mint az Apple-féle vaskézzel irányított, agyonszabályozott szoftvereké a jövő. „Nincs perspektíva abban, hogy egy cég magyarázza el felhasználóinak, azok milyen tartalmakat nézhetnek meg, és milyet nem”.