Down-kórosok ellen uszítottak a Facebookon

2010.02.22. 14:45 Módosítva: 2010.02.22. 14:53
Felháborodást keltett Olaszországban a Facebook közösségi portálon megjelent Down-szindróma ellenes profil, amellyel az embereket arra ösztönzik, hogy lőtéri céltáblának használják az ezzel a veleszületett rendellenességgel élő gyerekeket.

Az olasz rendőrség jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy ki hozhatta létre a Facebook-profilt, amelyben egy Down-kóros csecsemő fényképére a "gyengeelméjű" feliratot illesztették, és amelyet vasárnap estig mintegy 1700-an jelöltek meg ismerősként. A profil létrehozója azt javasolja, hogy "ezektől a visszataszító teremtményektől" úgy lehet a legegyszerűbben megszabadulni, ha a "lőtereken céltáblának használják őket".

Mara Carfagna olasz esélyegyenlőségi miniszter szerint a profil létrehozói nem kerülhetik el a büntetőjogi felelősségrevonást, hangsúlyozva, hogy az ilyesmi nemcsak elítélendő, hanem veszélyes is. A felháborodást keltő fiók ellenzői tiltakozásul ellenprofilt hoztak létre, amelyhez egyébként már több mint 17 ezren csatlakoztak.

Szakértők szerint a kifogásolt profil eltávolítása lehet, hogy napokat is igénybe vesz, mert a Facebook központja az amerikai Palo Altóban van, és ezért elképzelhető, hogy a sértő oldal levételét csak hosszadalmasabb jogi úton lehet elérni.

Olaszországban minden 1200. csecsemő jön világra Down-szindrómával, azaz a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében kialakuló rendellenességgel. Itáliában jelenleg 38 ezren élnek ezzel a középsúlyos értelmi fogyatékossággal és testi fogyatékosságal is járó rendellenességgel, 61 százalékuk 25 évnél idősebb - derül ki az olasz Down egyesület statisztikáiból.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM