Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Működik a 35 dolláros táblagép

2010.08.13. 09:30
A tévében is bemutatták a prototípust. A megcélzott árszinten már most legyártható a tablet, de hosszú távon 10 dollárra remélik leszorítani a bekerülési költségét.

Az indiai oktatási minisztérium júliusban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a helyi műszaki egyetemekkel és kutatóintézetekkel együttműködve egy rekordolcsó, 35 dollárból előállítható táblagép kifejlesztésén dolgozik. Bár a rendezvényen a közoktatást megcélzó készülék prototípusát is bemutatták, sokan kétkedéssel fogadták a hírt, már csak azért is, mert a tárca korábbi, hasonlóan ambiciózus laptopprojektje kudarcba fulladt.

Lehet, hogy ezúttal nem így lesz. A minisztérium legalábbis mindent megtesz annak érdekében, hogy erről meggyőzze az embereket: nemrég az egyik helyi televízióban is bemutatták a prototípust. A műszaki újdonságokkal foglalkozó Gadget Guru című műsor vezetői nemcsak beszélgettek Kapil Sibal oktatási miniszterrel, de hosszasan próbálgatták is az eszközt, és meglehetősen elégedettek voltak vele, a hardvert kiforrottnak találták. Egyikük azt mondta: két órán át próbálta lefagyasztani a táblagépet, de nem jár sikerrel.

A masinán egyébként Google Android operációs rendszer futott (nem Linux, ahogy azt korábban ígérték), a műsorvezetők tapasztalatai szerint kiválóan használható sebességgel. Kiderült az is, hogy a 2 GB memóriával ellátott tablet wifivezérlővel, webkamerával, miniUSB-csatlakozóval, MiniSD-kártyaolvasóval, SIM-kártyafoglalattal, továbbá video- és fülhallgató-kimenettel is rendelkezik. A verdikt szerint az egyetlen gyenge pontja az érintőceruzával is használható rezisztív érintőképernyő, amely nem túl érzékeny, bár ilyen költségvetés mellett az iPadéhez hasonlóan kezesbárányként reagáló felületet nem is lehet elvárni.